Skip to content

Skidanje kamenca kod pasa i mačaka bez uspavljivanja? Da, moguće je!

Istraživanja pokazuju da je kamenac kod pasa i mačaka jedno od najčešćih oboljenja kućnih ljubimaca. Ove upozoravajuće promene na zubima pogađaju gotovo sve pse i mačke u nekom periodu života.

Kada se na zubima naših ljubimaca pojavi plak, to možemo posmatrati kao mogući početak nastanka zubnog kamenca. Iako mekan i lepljiv, plak pod uticajem mineralnih soli iz pljuvačke postaje tvrda naslaga na zubima koja se ne može ukloniti običnim čišćenjem zuba.

Zubni kamenac, ta tvrda naslaga bele, žute do tamno braon boje teško se uklanja i sam po sebi nije bolan. Međutim, njegova gruba površina omogućava bakterijama da se talože na njemu.

Pojava kamenca izaziva razvoj upale desni (gingivitis) i parodontitis koji predstavlja progresivno zapaljenje i razaranje parodontalnog tkiva koje dovodi do gubitka zubne veze i na kraju do ispadanja zuba.

Zato je skidanje kamenca kod pasa i mačaka jedan od najvažnijih zadataka koji je postavljen pred nas vlasnike.

 

Koji načini za skidanje kamenca kod pasa i mačaka postoje?

Do skoro je poseta veterinaru bio jedini način za uklanjanje kamenca kod pasa i mačaka. Ono često može značiti izlaganje vašeg ljubimca neprijatnom i agresivnom tretmanu, kao što je:

 

 • Struganje kamenca

Postoji mogućnost da će veterinar pribeći struganju da bi uklonio kamenac, što je sigurno vrlo neprijatno vašem psu ili mački.

 

 • Ultrazvučno uklanjanje

Druga opcija koja je dostupna u veterinarskim ordinacijama je ultrazvučno uklanjanje kamenca. Problem sa ovim načinom je u tome što je za njega neophodna opšta anestezija. Međutim, uspavljivanje zbog skidanja kamenca može biti opterećujuće za celokupan organizam vašeg ljubimca.

 

 

Buđenje iz anestezije praćeno je opštim osećajem klonulosti, dezorijentisanosti i ošamućenosti, a vlasnicima bude izuzetno teško da slušaju svoje mezimce kako bolno cvile u tim trenucima. Neka od iskustava vlasnika koji su prošli kroz ovo, možete pročitati na forumu ovde.

Kod starijih ili sitnijih životinja, opšta anestezija može biti i izuzetno opasna, jer postoji ne tako mala mogućnost da rezultira smrtnim ishodom. Istraživanja koja su se bavila tematikom totalne anestezije potvrđuju da čak 1 od 9 pasa i mačaka ima komplikacije tokom totalne anestezije koje se ispoljavaju u vidu:

 • poremećaja disanja,
 • poremećaja rada srca,
 • poremećaja srčanog ritma,
 • pada/skoka krvnog pritiska,
 • nastanka tromba,
 • pada telesne temperature,
 • pojačanog krvarenja,
 • potpunog gašenja svesti – kome, i
 • nemogućnosti buđenja.

Pritom, ovaj pristup rešavanju problema ne omogućava trajno uklanjanje kamenca i vrlo je verovatno da ćete ovoj metodi, nakon određenog vremena, morati opet da se vratite. A mnogi veterinari potvrđuju da ukoliko se ovo često ponavlja, zubi životinje se vremenom rasklimaju zbog jačine takvog ultrazvučnog aparata za profesionalnu namenu.

Takođe, ovaj tretman zahteva ulaganje koje nije beznačajno, naročito u slučajevima kada se iznova i iznova ponavlja.

 

Postoji li bolji način?

Srećom, postoji.

Od 2016. godine je na našem tržištu dostupan revolucionaran nemački proizvod – Emmi-pet ultrazvučna četkica za zube koja omogućava potpuno bezopasno, bezbolno i temeljno skidanje kamenca kod pasa i mačaka – i to kod vaše kuće.

 

 

Ovakvo delovanje omogućeno je zahvaljujući primeni patentirane ultrazvučne tehnologije koja ovu četkicu čini jedinstvenom u svetu.

U zavisnosti od toga koliko je star i tvrd, skidanje kamenca kod pasa i mačaka obavlja se za najviše nekoliko tretmana.

Postoje brojni video materijali u svetu koje su postavili vlasnici ljubimaca, gde možete videti rezultate nakon samo jednog tretmana. Ovo su samo neki od njih:

 

 

 

 

Uz to, nakon što jednom obavite skidanje kamenca sa zuba ljubimca, redovnom primenom Emmi-pet četkice (1-2 x nedeljno) sprečavate formiranje novog kamenca.

Sada imate na raspolaganju profesionalno, ultrazvučno čišćenje zuba svog ljubimca u svom domuBEZ BOLA, BEZ TRLJANJA i BEZ STRESA za Vas i Vašeg ljubimca.

 

Bolje od tradicionalnog načina za skidanje kamenca kod pasa i mačaka?

Definitivno.

U pitanju je potpuno bezbolan i bezbedan način, jer je ultrazvuk ove snage potpuno bezbedan za zdravlje. Takođe, ne postoji nikakva opasnost da će se njegovi zubi rasklimati dugom upotrebom Emmi-pet četkice, kao što je to slučaj sa skidanjem kamenca profesionalnim ultrazvukom pod opštom anestezijom.

Istraživanja su pokazala da ultrazvuk jačine do 50 W nije štetan za zdravlje ljudi i životinja. Emmi-pet ultrazvuk je jačine samo 0,2 W, što predstavlja čak 250 puta manju jačinu od dozvoljene granice. 

Emmi-pet ultrazvuk je poguban samo za bakterije i naslage plaka i kamenca, a potpuno je bezbedan za gleđ, zube i desni. Čak ima i terapijski efekat. 

Emmi-pet je sertifikovan kao proizvod pogodan za dobrobit životinja od strane Agencije za brigu o životinjama (FTT) – zvaničnog evropskog tela sa sedištem u Austriji. Zato ovaj proizvod nosi oznaku “Animal care”.

 

 

Emmi-pet ultrazvučne četkice za zube za kućne ljubimce ne zahtevaju nikakvo trljanje i nikakve agresivne pokrete. Nežno prislanjanje četkice na zube vašeg ljubimca je sasvim dovoljno da, uz pomoć specijalne Emmi-pet paste za zube sa nano-mehurićima, polako, ali sigurno i temeljno, radite na uklanjanju kamenca.

Ovako se koristi:

 

Osim uklanjanja kamenca, ovi ultrazvučni talasi u saradnji sa Emmi-pet pastom uništavaju bakterije i vrše besprekorno mikro-čišćenje i do 12 mm u dubinu tkiva desni, pa ako se vaš ljubimac suočava sa nekim upalnim procesom u usnoj duplji ili je oboleo od upale desni, ova četkica pomaže prirodnom procesu regeneracije tkiva i vremenom, vraća desni u početno zdravo stanje.

Pored toga, ljubimac lakše prihvata tretman zuba koji izvodite vi, koje voli i poznaje, nego nepoznata osoba, u nepoznatom okruženju.

 

Evo kako izgleda tretman pre i posle:

 

 

 

Vaš ljubimac se ne plaši, ne boli ga, ultrazvučni aparat ne emituje zvukove koji su u njegovom čujnom opsegu, niti vibracije, ukus paste obožava, a dalji razvoj dentalnih oboljenja je sprečen.

Prednosti primene ultrazvuka u održavanju oralne higijene su u svetu već odavno poznate.

Sada imate mogućnost da takvu negu omogućite i svom ljubimcu.

Pogledajte ponudu svih setova klikom na sliku ispod  i pomozite vašem ljubimcu da bude zdrav i srećan.

Emmi-pet set ultrazvučne četkice za zube za kućne ljubimce
Emmi-pet set ultrazvučne četkice za zube za kućne ljubimce

Ovaj članak ima 2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top