Skip to content

Veterinari poručuju: 7 namirnica koje Vaš pas nikako ne bi trebalo da jede

Istina je da nas toliko slatko posmatraju dok jedemo, da smo uvek u iskušenju da podelimo hranu sa njima. Gledaju nas pravo u oči, oblizuju se i kao da govore: „Daj i meni malo.“ I naravno da želimo da podelimo sve sa njima.

Ipak, moramo biti oprezni. Nije sve što mi jedemo korisno i njima.

Da, nekada su jeli sve.

U čemu se najviše razlikuje vaš ljubimac od svog pretka od pre samo nekoliko decenija? Šape su tu, rep, verni pogled… Nije to. Ishrana današnjeg psa umnogome se razlikuje od one nekadašnje.

I sva sreća što je tako.

To što svojim ljubimcima posvećujemo mnogo više pažnje nego ranije, što ih ne smatramo zamenljivima, što se trudimo da im obezbedimo najbolje uslove za zdrav rast i razvoj, uticalo je i na našu brigu o njihovoj ishrani.

Vremena kada su psi za obrok dobijali bilo šta su davno iza nas.

Ako želimo svom psu najbolje, obratićemo pažnju na to šta on treba da jede, šta mu koristi, a šta je ono što bismo morali potpuno izbegavati, ili im makar davati u umerenim količinama.

Evo lista namirnica koje su često u našem domu, mi ih sami koristimo, ali našem psu mogu da štete.

1. Crni i beli luk

Ovo verovatno ne biste očekivali, budući da su crni i beli luk vrlo poželjna namirnica u ishrani čoveka. Međutim, kada je u pitanju ishrana vašeg psa, crni ili beli luk, u ma kom obliku (u granulama, skuvan ili svež) definitivno treba da izbegavate.

Radi se o tome da pas koji jede crni i beli luk dolazi u rizik da oboli od anemije. Retke, umerene količine luka, naravno, neće nauditi vašem psu. Ipak, veće količine mogu izazvati slabost čitavog organizma, povraćanje, probleme sa disanjem ili, čak, trovanje.

2. Grožđe

Da, znamo. Ko bi rekao. Ipak, veterinari upozoravaju da grožđe, i sveže i suvo, može izazvati probleme sa bubrezima kod pasa. Čak i vrlo male količine mogu kod vašeg ljubimca izazvati povraćanje.

Dakle, potrebno je da budete vrlo oprezni. Ako znate da je vaš pas jeo grožđe, a primetite da je usporen, potišten, ili povraća iznova i iznova, trebalo bi da se javite veterinaru.

3. Masno meso i kosti

Ni ovo nije preterano očekivano. Zar psi nisu stvoreni da jedu meso i da se zabavljaju sa kostima?

Naravno da jesu. Ali, to ipak ne znači da im treba davati previše masno meso, ili bilo koje kosti.

Radi se o tome da velike količine masnog mesa koje naš ljubimac jede mogu izazvati probleme sa pankreasom. Kosti, ipak, mogu biti dobra zabava za vašeg psa i oni im se mogu vrlo radovati. Ali samo ako ste dovoljno oprezni. Ne biste smeli davati psu sitne kosti koje mogu povrediti desni, ili se njima mogu ugušiti.

4. Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi mogu izazvati proliv i probleme sa varenjem kod vašeg ljubimca, a mogu i izazvati alergiju. Iako su u pitanju blaži problemi, izbegavajte da dajete ove namirnice vašem psu. Pronađite nešto što im više koristi i više prija.

5. Sirovo meso i sirova jaja

Sirove namirnice kao što su meso, jaja i riba sa sobom nose rizik od trovanja i nema razloga da ih ne preskočite kada pravite jelovnik za vašeg psa. Naravno da se ne desi svaki put kada se koristi nešto od ove sirove hrane da se pas razboli zbog bakterija koje se mogu nalaziti u ovim namirnicama.

Ali zašto biste rizikovali?

Prvi znaci trovanja mogu biti groznica, povraćanje ili uvećani limfni čvorovi. Obavezno se javite veterinaru ako vidite neke od ovih znakova, a znate da je vaš pas konzumirao neke od ovih namirnica.

6. Slatkiši

Ono što nije dobro za nas, vrlo često nije dobro ni za našeg psa. Šećeri štete našem organizmu, kao i njihovom. Iako ste verovatno često u iskušenju da neku poslasticu podelite sa vašim prijateljem, nemojte to raditi. Velike količine šećera ne mogu doprineti zdravoj ishrani.

One samo mogu dovesti do gojaznosti vašeg psa i do problema sa zdravljem zuba. A problemi sa zdravljem zuba mogu biti razlog zbog kojeg trpi čitav organizam vašeg prijatelja.

7. Slane grickalice

I ovde važi isto pravilo – ono što mi sami izbegavamo, ne treba davati ni našem ljubimcu.

Iako popustite pred iskušenjem i otvorite kesicu čipsa dok gledate film, ne morate taj čips podeliti sa vašim psom. Unos veće količine soli učiniće da vaš pas bude žedniji nego inače, a u vrlo velikim količinama, natrijum može dovesti do proliva, povraćanja, pospanosti, podrhtavanja i hipertemije.

Odaberite namirnice koje vašem ljubimcu najviše koriste, napravite jelovnik koji sadrži ovakve namirnice i budite bez brige, jer znate da činite najbolje za njega.

A kada vaš pas u slast pojede ono što ste pripremili za njega, tu je Emmi-pet ultrazvučna četkica za negu zuba vašeg ljubimca. Ona uklanja bakterije i ostatke hrane, štiti ga od kamenca (i uklanja ga) i drugih čestih dentalnih problema kao što su upala desni, karijes, paradentoza. 

Nakon toga, možete u šetnju i na druženje sigurni da je vaš prijatelj srećan i zdrav.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top