Skip to content

Saveti veterinara: Da li je vaš pas prestar za pranje zuba?

Priznajmo – briga o dentalnoj higijeni kućnih ljubimaca je do skoro kod nas bila ozbiljno zapostavljana. Mnogi od nas su imali poteškoća da to uvrste u stalnu brigu o ljubimcima, pa zato svi imamo brojna pitanja.

Kako početi?

Pod kojim okolnostima?

Šta ako u nečemu pogrešim?

Ipak, ako ste od onih čiji je ljubimac već u zreloj dobi, pitanje koje ste sebi sigurno postavili je – da li ste zakasnili? Hoćete li uspeti da odgovorite na ovaj zahtev koji je pred vama?

Donosimo vam odgovore na pitanja vezana za negu zuba kod starijih pasa.

Da li je kasno?

Ne. Naravno da je idealno rešenje da zube vašeg ljubimca perete od najranijeg uzrasta. Ipak, okolnosti su različite. Ponekad ljudi jednostavno kasno saznaju za to koliko je pranje zuba kod ljubimaca bitno. Neko tog ljubimca dobije kada je on već u odraslom uzrastu.

Koji god da je razlog – to što su godine prošle, ne znači da je kasno.

Zapravo, ukoliko se vaš ljubimac do sada nije suočavao sa ozbiljnijim dentalnim oboljenjima, znači da ste imali sreće, ali da je nikako ne smete iskušavati.

Uvedite rutinu pranja zuba pod hitno i još uvek možete uspeti da izbegnete komplikacije.

Zašto je bitno?

Neredovna higijena i loše dentalno zdravlje naših ljubimaca ne samo da dovode do ozbiljnih stomatoloških problema kao što su gingivitis ili paradentoza, nego mogu ugroziti i njihovo celokupno zdravlje.

Vaš ljubimac se može suočiti sa manjim, ali i većim zdravstvenim problemima koji, u poznijim godinama predstavljaju ozbiljne opasnosti.

Pored toga, loša higijena zuba dovodi do potrebe za veterinarskom intervencijom. Uklanjanje kamenca ili tretiranje paradentoze u veterinarskoj ambulanti zahteva uspavljivanje ljubimca, a anestezija za starije ljubimce predstavlja izuzetno stresno opterećenje i, čak, opasnost po život.

Zato je vrlo bitno da počnete da perete zube svom ljubimcu redovno, ma koliko on godina imao. To je jedini način da izbegnete stresne i bolne situacije i da učinite dobro za vašeg ljubimca.

Na koje znake treba obratiti pažnju?

Neke blaže ili ozbiljnije dentalne probleme možete i sami uočiti ako se kod vašeg ljubimca jave.

Pratite njegovo ponašanje, pregledajte zube i sami ćete moći da uočite eventualne probleme.

Naročito obratite pažnju u sledećim situacijama:

Vaš ljubimac ima neprijatan zadah

Ovo je najočigledniji znak da vaš ljubimac ima oralnih problema. Oni po svojoj prirodi ne bi trebalo da imaju neprijatan zadah i, ako ga ipak osetite dok se mazite ili igrate sa njim, velika je verovatnoća da je do toga došlo zbog velike količine bakterija u ustima. Potražite način da ih efikasno
uklonite.

Emmi-pet četkice za zube omogućavaju 100% uklanjanje bakterija, zahvaljujući ultrazvuku. Ultrazvuk ove snage i frekvencije (tzv. meki ultrazvuk) ima visoko antibakterijsko dejstvo i do 12 mm ispod površine tkiva desni. To znači da vam ove četkice omogućavaju i površinsko i dubinsko uklanjanje bakterija.

Perite svom ljubimcu zube redovno Emmi-pet četkicama za zube i budite sigurni da su njegovi zubi i desni zaista čisti.

Promene u ponašanju

Da li se vaš ljubimac i dalje raduje hrani ili ste primetili da je izbacuje kada proba da je sažvaće? Jeste li primetili da u većoj meri luči pljuvačku? Ili možda jednostavno primećujete da nije raspoložen kao inače, da je usporen, potišten ili nervozniji?

Ako je nešto od ovoga tačno, obavezno proverite u kakvom su stanju zubi i desni vašeg dragog prijatelja.

Mnogi psi, a mačke naročito, imaju naviku da svoje probleme zadržavaju za sebe i da pokušavaju da ih prikriju pred svojim vlasnicima. Vaš ljubimac vas neizmerno voli i želi sa vama da deli samo radosti, pa će pokušati da prikrije problem.

Zato obratite pažnju na sitne promene u ponašanju. To je daleko bolje nego da čekate trenutak kada vaš ljubimac već bude pod tolikim bolovima da više ne može da ih sakrije.

Crvene, osetljive desni

Osetljive desni koje su promenile boju ili možda krvare, posledica su gingivitisa (upale desni) do kojeg dolazi zbog nagomilavanja bakterija, plaka i kamenca u ustima vašeg ljubimca. Ova promena vašeg ljubimca boli i uznemirava, ali to nije ono najstrašnije.

Ovo je korak bliže ka razvoju daleko ozbiljnijeg oboljenja (paradentoze) zbog kojeg će zubi vašeg ljubimca početi da ispadaju, čak i ako su potpuno zdravi.

Ukoliko primetite da vaš pas ima otečene desni drugačije boje nego inače, preporučujemo da odmah počnete sa korišćenjem Emmi-pet ultrazvučne četkice za zube. Ova četkica vam omogućava čišćenje zuba vašeg ljubimca bez uznemiravanja.

Ovo je jedina četkica pomoću koje možete to obaviti bez ikakvih pokreta i trljanja. Ultrazvučni talasi uklanjaju bakterije i unutar tkiva desni.

Pored toga, ultrazvučni talasi desnima vašeg ljubimca pružaju prijatnu mikromasažu i, samim tim, terapijsko delovanje – poboljšana cirkulacija do koje dovodi upotreba Emmi-pet četkice ubrzava oporavak upaljenih desni.

Kamenac

Kamenac na zubima vašeg ljubimca se lako prepoznaje. U pitanju su tvrde, žućkasto-braonkaste naslage na zubima (bliže liniji desni) koje ne možete ukloniti trljanjem.

Kamenac se vremenom gomila na zubima, pritiska desni, povećava razmak između zuba i dovodi do daljih komplikacija. Zato je njegovo uklanjanje izuzetno bitno.

Koje su opcije?

Za uklanjanje kamenca imate na raspolaganju veterinarsku intervenciju koja podrazumeva uspavljivanje vašeg ljubimca. Ipak, pošto u zrelim godinama to može biti opasno po život vašeg ljubimca, preporučujemo rešenje koje je sporije, ali bezopasnije.

Emmi-pet četkice pomažu uklanjanju kamenca sa zuba vašeg ljubimca. To se, naravno, ne može dogoditi odmah, naročito ako su u pitanju velike naslage kamenca. Ali ako budete uporni, ako ih koristite redovno, ultrazvučni talasi razgrađuju i vremenom potpuno uklanjaju kamenac.

Na taj način izbegavate dalje komplikacije u ustima vašeg psa, ali i stresne intervencije koje predstavljaju mučenje i neprijatnost za vašeg ljubimca.

Sa kojim ćete se teškoćama suočiti?

Najveća teškoća je, bez sumnje, navikavanje.

Realnost sa kojom ćete morati da se suočite je da će navikavanje ljubimca na pranje zuba biti utoliko teže što je on stariji.

Prirodno je da strepite zbog toga kako će pranje zuba proteći i kako će vaš ljubimac reagovati. Niko ne voli da gleda svog psa ili mačku kako se uplašeno otima dok mu četkica za zube pretura po ustima.

Ipak, pokušajte da zadržite pribranost. Imajte na umu da vaš ljubimac oseća vašu uznemirenost i da način na koji mu prilazite može biti presudan.
Morate razumeti da ljubimac u zrelim godinama već ima ustaljene navike, rutinu po kojoj živi i logično je da teže prihvata promene.

Zato ga prvo morate navići na sam proces pranja zuba, ali i na upotrebu četkice.

U navikavnju će vam sigurno pomoći ovi saveti ali i odabir Emmi-pet četkice za zube.

Vaš ljubimac će se na nju lako navići, brzo zavoleti, a vi ćete mu od prvog pranja prilaziti opušteno i bez stresa, jer ćete znati da mu činite dobro i da će pranje zuba ovom četkicom biti prijatno i neagresivno. S obzirom da je u pitanju pranje zuba bez trljanja, sigurno je da će mu ovaj proces biti potpuno bezbolan.

Vrlo blisko problemu navikavanja na pranje je i navikavanje na ukus paste za zube.

Tu će vam od pomoći neizostavno biti Emmi-pet pasta za zube.

Ne samo da je u pitanju pasta čiji ukus ljubimci apsolutno obožavaju, nego se radi o specijalnoj pasti koja ne sadrži nikakva abrazivna sredstva. Za razliku od drugih pasti za zube na našem tržištu, Emmi-pet pasta čuva zubnu gleđ vašeg ljubimca, nežno je neguje i omogućava proizvodnju nano-mehurića.

U kombinaciji sa ultrazvučnim talasima koje proizvodi Emmi-pet četkica za zube, nano mehurići iz ove paste dopiru i do najsitnijih proreda između zuba, prodiru u zubne džepove i uništavaju bakterije.

Podsetite svog ljubimca na to koliko ga volite

Naši ljubimci se raduju svakom znaku pažnje i brige koji im pružimo, ma koliko dugo bili pored nas.

Podsetite ga na to da ste tu za njega i da ćete mu pomoći da se izbori sa svakim problemom.

Naručite Emmi-pet četkicu za zube i pružite mu vrhunsku ultrazvučnu zaštitu od bola i patnje.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top