Skip to content

Kako sačuvati zube u trudnoći?

 

Kada ste trudni, bukvalno svako ima neki važan savet za vas. Govore vam šta i koliko treba da jedete, kako da sprečite jutarnju mučninu, kako da sačuvate stomak od strija,… Ali izgleda da vam niko ne govori koliko je važno da vodite računa o vašim zubima i desnima.

Održavanje higijene zuba u trudnoći - Emmi-dent

Koji dentalni problemi mogu nastati u trudnoći?

 

Najveći problem je što mnoge žene veruju da će se stanje njihovih usta svakako promeniti i da ne mogu ništa da urade povodom toga. U ovom stilu ima čak i jedna izreka: “Izgubiš zub za svaku bebu”. I same znamo da bapske priče nisu nikome ništa dobro donele.

Istina je da hormonske promene tokom trudnoće mogu dovesti do problema sa zubima i desnima, a ne nedostatak kalcijuma kako se pre verovalo. Nivo hormona progesterona se povećava i do 10 puta.

Evo koji dentalni problemi najčešće pogađaju trudnice (ovde navodimo i druge probleme koji indirektno utiču na pojavu dentalnih problema):

Oboljenja desni  – trudnički (gravidni) gingivitis

Trudnicama najviše problema donosi povećana sklonost ka oboljenjima desni. Zbog promene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba, pa samim tim i bola usled veće osetljivosti.

Nakon obroka se delovi hrane zadržavaju između zuba i desni i privlače bakterije, koje izazivaju upalu. Gingivitis se kod trudnica najčešće javlja između drugog i osmog meseca trudnoće.

Ukoliko se stanje zanemari, može se javiti parodontopatija, kao krajnja najnepoželjnija posledica. Fatalni ishod podrazumeva povlačenje desni, a na kraju gubitak zuba uz propadanje vilične kosti.

Tokom trudnoće, zbog povećanog nivoa progesterona, razmnožavaju se određene bakterije koje uzrokuju gingivitis, jer ih naš imuni sistem lakše propušta.

Ipak, kada bolje razmislimo, ovde je i dalje plak najveći problem, baš kao i kod svih dentalnih oboljenja.

Emmi-dent četkica za zube

„Pametna“ četkica sa ultrazvučnim čipom u glavi četkice

Karijes

Upaljene desni i karijes su dve najčešće bolesti usta. Obe su bakterijske infekcije, a kada imate barem jednu od njih, to može uticati kako na vašu trudnoću, tako i na zdravlje vaše bebe.

Kod nekih žena se u trudnoći povećava potreba za grickalicama, naročito za slatkišima, a šećer je idealna podloga za razvoj bakterija.

Kada ste trudni i imate karijes, možete smanjiti rizik od toga da se vašem detetu razvije rani karijes tako što ćete poboljšati vaše oralno zdravlje.

Suva usta

Suva usta tokom trudnoće predstavljaju stanje koje dovodi trudnice u povećan rizik od problema kao što su karijes i razne infekcije. Zato se savetuje trudnicama da piju dosta vode i da žvaću žvake bez šećera kako bi podstakli proizvodnju pljuvačke.

Jutarnje mučnine

Nekim ženama je jutarnja mučnina glavni simptom trudnoće. Zajedno sa mučninom, dolazi i pojačana kiselina, koja ako ostane u ustima, može uticati na eroziju vaše gleđi.

Zato se ne savetuje da se odmah peru zubi nakon povraćanja, nego tek nakon sat vremena. Do tada usta treba ispirati vodom.

Karijes u trudnoći

Kako problemi sa zubima i desnima utiču na vašu bebu?

Ukoliko pazite na oralnu higijenu pre i tokom trudnoće, imate veću šansu da iznesete zdravu trudnoću i rodite zdravu bebu.

 

  Prevremeni porođaj, pobačaj i mala telesna težina novorođenčeta

Trudnica sa parodontitisom može imati sedam puta veći rizik za probleme kao što su prevremeni porođaj ili mala telesna masa bebe.

Pored toga, infekcija desni takođe može biti opasna, jer se može proširiti na ostatak organizma i tako izazvati komplikacije u trudnoći ili čak spontani pobačaj.

Zbog toga je važno da na vreme preduzmete sve neophodne korake kako bi sprečili ovaj problem.

 

  Preeklampsija

Neka istraživanja su povezala oboljenja desni kao jedan od uzroka preeklampsije. Ovo je nedovoljno istraženo stanje koje izaziva nagli skok krvnog pritiska. Nažalost, ovo stanje pogađa čak oko 5% trudnica i može biti opasno po život.

Za majku komplikacije mogu uključiti infarkt, zastoj bubrega i unutrašnje krvarenje, a za bebu mogu biti životno ugrožavajuće.

 

  Prenos karijesa na dete

Ako imate karijes ili ste ga imali mnogo u prošlosti, veća je verovatnoća da i vaše dete oboli od njega do svoje 5. godine života.

Odojčad nisu rođena sa bakterijom koja uzrokuje karijes. Mnogi  dobiju ovu bakteriju od njihovih majki pre trećeg rođendana. Najčešći načini da se prenese ova bakterija:

 

  • Ljubljenjem
  • Deljenjem posuđa
  • Čišćenjem cucle ustima
  • Kada odojče stavlja svoju ruku u vaša usta.

 

Majke sa aktivnim, nelečenim karijesom će imati više tih bakterija u ustima.

Savet

Nevezano kakve simptome imate tokom trudnoće, uvek bi trebalo da vodite računa o zubima i desnima kako bi stanje vaše usne duplje ostalo zdravo. Zato je tokom trudnoće naročito važno pokloniti specijalnu pažnju vašoj oralnoj higijeni.

Najefikasnija dentalna nega u trudnoći – Emmi-dent ultrazvučna četkica

 

Nijedan aspekt dentalnog tretmana neće štetiti vašoj bebi, jer je dentalna nega važan deo očuvanja vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe.

S obzirom da je tokom trudnoće imuni sistem narušeniji, pa samim timosetljiv na dentalne probleme, od ključnog značaja je besprekorno čišćenje zuba i desni.

Redovno pranje zuba pomaže oslobađanju simptoma trudničkog gingivitisa i sveukupno poboljšava oralno zdravlje.

Nema više trljanja zuba

Emmi-dent revolucionarna ultrazvučna četkica za zube uništava sve bakterije, viruse i gljivice i bez trljanja deluje na te glavne uzročnike vaših problema.

Najefikasnija ultrazvučna četkica do sada

U glavi četkice se nalazi ultrazvučni čip koji je potpuno bezbedan za svakodnevnu upotrebu. U kombinaciji sa specijalnom ultrazvučnom pastom za zube sa nano-mehurićima vrši besprekorno čišćenje.

 

Moćni nano mehurići

 

Delovanjem ultrazvuka nano-mehurići iz paste (njih 3,5 miliona na mm³) implodiraju* i na taj način uništavaju opnu svih bakterija i plak koji se nalaze u mikroskopskim procepima gleđi, interdentalnim prostorima, zubnim džepovima,…

S obzirom da su mehurići iz standardnih, poznatih pasti za zube suviše veliki da bi se zavukli u nepristupačna mesta, samim tim ne mogu efikasno očistiti svu površinu od bakterija i plaka.

 

Nema više bola tokom pranja zuba

 

Trudnicama veliki problem stvara trljanje, jer tvrda vlakna od standardnih četkica u kombinaciji sa pastama za zube na koje smo navikli (koje sadrže abrazivna sredstva) utiču na dodatnu bol već osetljivih desni. Sa Emmi-dentom nema trljanja, pa nema ni bola.

 

Ne oštećuje zube i gleđ

 

Nano-mehurići iz Emmi-dent paste za zube su više od 1000 puta manji od mehurića standardne paste i nemaju abrazivna sredstva.

 

Dubinsko dejstvo i smirivanje upala

 

Ukoliko vam se stanje već zakomplikovalo i osećate napetost u vašim desnima, ultrazvučni talasi zajedno sa nano-mehurićima iz paste prodiru do 12 mm u dubinu vaših desni, direktno deluju na upalne procese koji se nalaze ispod površine i postepeno dovode do njihovog smirenja. To nijedno drugo sredstvo za svakodnevnu upotrebu ne može učiniti.

Pogledajte video i saznajte detalje o načinu rada i impresivnim rezultatima Emmi-dent ultrazvučne četkice. Nemački inženjer koji je usavršio ovaj revolucionarni proizvod odgovara na najčešće postavljana pitanja.

Emmi-dent deluje na implante

11 razloga zašto da koristite Emmi-dent u trudnoći

Evo kako Emmi-dent ultrazvučna tehnologija utiče na dentalne probleme u trudnoći:

Uništava izazivače oboljenja

 

Emmi-dent 100% ultrazvučna četkica za zube ubija sve bakterije i otklanja plak, pa samim tim sprečava sve upalne procese.

Čisti na nepristupačnim mestima

 

Emmi-dent ultrazvučna četkica za zube besprekorno i najefikasnije čisti tamo gde nijedna druga poznata četkica ne može dopreti (interdentalni prostor, duboko unutar zubnih džepova i desni do 12 mm kroz tkivo).

Podstiče mikrocirkulaciju

 

Emmi-dent ultrazvučna četkica za zube aktivira mikro-cirkulaciju da bi osnažila proces obnove u gleđi i desnima. Ultrazvuk deluje kao mikro-masaža desni.

Antibakterijsko i terapeutsko dejstvo

 

96 miliona ultrazvučnih oscilacija u minuti u kombinaciji sa nano-mehurićima iz paste deluju antibakterijski i terapeutski na vaše zube i desni.

Potpuno uklanja štetne naslage (plak)

 

Implozija nano-mehurića dejstvom ultrazvuka uklanja štetne naslage na vašim zubima kao što su plak, kamenac i druge nečistoće.

Svež dah i veće samopouzdanje

Ukoliko vas muči neprijatan zadah zbog suvih usta, on nestaje zajedno sa bakterijama i čini vas spremnijim za slobodnu i samouverenu komunikaciju sa drugima. Ponovo ćete želeti da se smejete.

100% bezbedno i pouzdano rešenje

 

Ultrazvučni čip u glavi četkice emituje ultrazvuk male snage (0,2W), pa spada u kategoriju tzv. “mekog ultrazvuka”.  Potpuno je bezbedan za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe, pa ne postoji ograničenje u njegovom vremenskom korišćenju tokom dana.

Brzo i jednostavno čišćenje

 

Svakodnevno jednostavno rutinsko pranje zuba (dva puta dnevno) bez pokreta trljanja štedi vaše vreme i čuva celokupno zdravlje.

 

Ušteda vremena i novca

 

Više nema potrebe za čestim dentalnim tretmanima i skupim lečenjima tegoba izazvanih bakterijama.

 

Osećaj profesionalnog čišćenja

Nakon korišćenja Emmi-denta imate osećaj kao da su vaši zubi profesionalno očišćeni kod stomatologa. Zubi su glatki na dodir jezika i besprekorno blistavi i čisti.

 

Rešenje za celu porodicu

Ovaj aparat može koristiti vaša cela porodica ukoliko svaki član ima svoj ultrazvučni nastavak (četkicu). Potreban vam je samo jedan aparat (drška). Postoji dečija četkica za zube, četkica za zube za odrasle i za fiksne proteze (aparate).

Emmi-dent ultrazvučna četkica za zube
Emmident - 100% zaštita zuba i desni

Sačuvajte vaše zube u trudnoći uz Emmi-dent ultrazvučnu četkicu

Ne morate izgubiti zub da bi na svet donele zdravu bebu. Posetite našu online prodavnicu i odaberite set koji najviše odgovara vašim potrebama (osnovni ili porodični set).

Emmi-dent četkica za zube

Naručite Emmi-dent ultrazvučnu četkicu već sada i sačuvajte vaše zube i desni

 

Back To Top