Skip to content

Upala desni kod pasa: Prepoznajte ovih 5 ključnih simptoma!

Upala-desni-kod-pasa-5-simptoma

Znate li da je prava retkost da simptome upale desni kod pasa vlasnici uoče na samom početku? Uoče ih tek kada je bolest već napredovala.

Naši ljubimci su nalik ljudima, samo bolji. Verni su, puni ljubavi i nikada nas neće izneveriti. Kao i ljudi, i oni su željni pažnje i nežnosti, ali ih mogu i pružiti u neverovatnim količinama.

Nažalost, kao i ljudi, i oni su skloni oboljenjima. Njihova je nesreća u tome što nemaju moći ni znanja da se sami sa tim oboljenjima izbore.

U tome im je potrebna naša pomoć.

Kada su u pitanju problemi sa zubima i desnima – čini se da im je naša pomoć tu najpotrebnija. Istraživanja pokazuju da se gotovo svaki ljubimac u nekom trenutku svog života suočava sa nekim dentalnim oboljenjem. Ako znamo da problemi sa zubima i desnima mogu biti uzročnik nastanka brojnih drugih oboljenja, onda je to još jedan razlog više da obratimo pažnju na to šta se dešava u usnoj duplji naših najodanijih prijatelja.

 

Zašto nam simptomi upale desni kod pasa tako lako promiču?

Dva su bitna razloga za tako nešto:

 

Prvo – dentalna oboljenja su vrlo podmukli neprijatelji.

Njihov razvoj počinje tiho, gotovo neprimetno, i lako se može desiti da nam početne faze razvoja promaknu. U trenutku kada primetite da se vašem ljubimcu zub klima, da je nervozan, ili trpi bol, to je znak da je bolest uzela maha i da se sada već više ne možete baviti preventivom, već samo saniranjem posledica.

Međutim, ukoliko brigu o zdravlju zuba vašeg kućnog ljubimca shvatite kao ozbiljan zadatak, već ste na dobrom putu da sprečite razvoj bolesti.

 

Drugo –  naši ljubimci su hrabriji nego što nam se to ponekad može učiniti.

Da, možda vam jasno stavljaju do znanja da su gladni, da hoće u šetnju, da ste im nedostajali. Ali grešite ako mislite da će vam svoju slabost tek tako pokazati.

Naravno da vi vašeg ljubimca najbolje poznajete. Znate šta voli, šta ne voli, kada je srećan, kada tužan, kada bi išao u šetnju, a kada mu se jednostavno drema. Vi ste njegov najbolji prijatelj i vi to znate. To ipak ne znači da vam upala desni ne može promaći.

 

Kako je moguće da vaš ljubimac hronično trpi bol, a to jasno ne pokazuje?

Odgovor je vrlo jednostavan – oni potpuno instinktivno kriju da osećaju bol. To je nešto sa čime su se rodili – sasvim prirodno, ljubimci izbegavaju da pokažu slabost.

Ma koliko vam se čini da ste razmazili vašeg ljubimca i da bi vam on sigurno stavio do znanja da mu nešto nije po volji – razmislite ponovo. Jeste li baš sigurni da bi vaš prijatelj odustao do šetnje sa vama, od igranja, ili maženja, zbog nelagode u ustima?

I mi mislimo da ne bi.

Radije bi odjurio u park nego da obraća pažnju na sitnice. Na te sitnice morate vi sami obratiti pažnju. Inače će se dogoditi da bol i uznemirenost pokvare mnoge druge šetnje koje su pred vama.

Dakle – naoružajte se opreznošću i upornošću! Samo vi možete da uočite na vreme, ako budete dovoljno pažljivi. A ako na taj način obezbedite svom ljubimcu zdrave zube i poštedite ga muka – vaš trud neće biti uzaludan.

 

 

 

Zašto je bitno uočiti probleme na vreme?

Zato što ne postoji bolji način da sprečite razvoj upale i njene katastrofalne posledice.

Upala desni kod pasa je uvek progresivna. Ako se ne zaustavi na vreme, može uzeti maha toliko da će vaš ljubimac jedinu pomoć moći da pronađe kod hirurga.

Pored toga što vaš ljubimac pod upalom desni neće moći da se raduje i igra kao nekada, budite sigurni da će mu, kako upala napreduje, svaki dan biti sve teži. Zbog bola koji stalno oseća, sve teže će mu biti da jede, da se opusti, upala može da iscrpi čitav organizam, a, ako dovoljno uznapreduje, vaš ljubimac će morati da se suoči sa gubitkom zuba, čak i onih koji su potpuno zdravi.

Zato je vrlo bitno da uočite simptome upale, reagujete i tako obezbedite svom ljubimcu bezbrižne dane.

 

Kako da znate da li vaš ljubimac ima upalu desni?

Redovnu kontrolu zdravlja zuba vašeg ljubimca morate preuzeti na sebe. Neka vam adekvatno i efikasno čišćenje zuba i desni uvek bude prvo na listi obaveza. Ono što ide odmah za čišćenjem zuba je – uočiti probleme i reagovati na vreme.

Evo simptoma koji vam u tome mogu pomoći:

 

1. Vaš ljubimac izbegava da ga dodirujete po glavi

Postoji li ljubimac koji ne voli da se mazi? Postoji. To je ljubimac kojeg nešto boli. Ukoliko primetite da vaš pas izmiče glavu kada ga mazite, naročito ako im dodirujete vilicu ili ih mazite po njušci, to sigurno nije znak da im smeta nežnost koju im pružate. Smeta im nešto drugo – bol koju osećaju dok ih dodirujete.

Infekcija desni (gingivitis) dovodi do toga da desni vašeg ljubimca postanu napete, osetljive, otečene i svaki pritisak na njih može izazvati bol. Pokušajte da mu, što nežnije, pregledate desni. Ako primetite promene na njima, možete biti sigurni da vašeg ljubimca muči upala.

 

2. Promena boje desni

Istina je da se bolesti zuba vešto skrivaju pre nego što buknu. Ipak, ne mogu se skrivati u nedogled. Upaljene desni možete prepoznati i golim okom. Tkivo, usled upale, menja boju, postaje tamnije. Zato je bitno da, s vremena na vreme, pregledate zube i desni svog kućnog ljubimca. Ako primetite da su desni, na određenom mestu, postale tamno crvene, ili, čak, ljubičaste, to je znak da su one pod upalom i da treba što pre da reagujete.

 

 

3. Tragovi krvi u činiji sa vodom ili na igračkama za kućne ljubimce

Ako primetite ovaj simptom, nikako ga nemojte zanemariti, bez obzira na to koliko krvi vidite. Krvarenje desni je još jedan od sigurnih znakova da su one pod upalom. Kao što naše desni krvare kada peremo zube, tako i desni našeg kućnog ljubimca, iziritirane strujanjem vode, ili pod pritiskom igračke sa kojom se igraju, mogu početi da krvare.

 

4. Neprijatan zadah

Ovaj simptom ne mora nužno biti u vezi sa upalom desni, ali je vrlo izvesno da ga ne treba zanemariti. Iako se može dovesti u vezu i sa problemima digestivnog trakta, neprijatan zadah je i neizbežna posledica upale desni kod pasa. U svakom slučaju – istražite poreklo ovog simptoma i pomozite svom ljubimcu.

 

5. Problemi prilikom uzimanja hrane

Naši ljubimci vole kad ih pazimo i mazimo. Ako su paženi i maženi, oni sigurno uživaju i u hrani. Ipak, ukoliko se bore sa upalom desni, naša ljubav im neće mnogo olakšati uzimanje hrane. Zbog osetljivosti desni i napetosti koju osećaju, hranjenje im može postati neprijatnost.

Ako primetite da nerado jedu, ne žvaću živo i sa zadovoljstvom kao inače, obratite pažnju na njihove desni. Vrlo je moguće da, zbog upale, ne mogu da se izbore sa hranjenjem, koje sada za njih više ne predstavlja uživanje, već podsećanje na bol u ustima. Naročito obratite pažnju ako primetite da vaš ljubimac najednom počne da žvaće samo na jednoj strani vilice. To znači da postoji razlog što izbegava drugu stranu, a jedan od razloga je najverovatnije taj da je stranu vilice koju vaš pas izbegava da koristi zahvatila upala.

 

Kako najefikasnije pomoći kućnom ljubimcu koji ima upalu desni?

Ako se pitate kako je moguće da vaš ljubimac ima upalu desni, a brigu o čistoći njegovih zuba ipak obavljate redovno, valjalo bi da se zapitate koliko nam poznate tehnike čišćenja zuba zaista garantuju adekvatnu zaštitu i sigurnu preventivu?

 

Pas pere zube

 

Da uobičajeni načini čišćenja zuba garantuju potpuno uklanjanje bakterija, statistika ne bi bila tako neumoljiva. U okolnostima kada naši ljubimci uzimaju hranu predviđenu za njih, dajemo im grickalice koje pomažu u čišćenju zuba, a i mi sami im redovno čistimo zube, kako dolazi do toga da se ipak 80% ljubimaca suočava sa nekim dentalnim problemom?

Odgovor je u činjenici da tehnike koje smo navikli da primenjujemo jednostavno nisu potpuno efikasne.

Bakterije u ustima su glavni uzročnici nastanka upale desni kod pasa. One su, nažalost, upornije nego što nam se čini, a obično čišćenje zuba nije dovoljno da se izbori sa njima.

Moramo potražiti rešenje koje omogućava i preventivno, ali i terapijsko delovanje, u situacijama kada se upala u ustima našeg ljubimca već razvila.

 

Postoji li tehnika čišćenja zuba koja nam to omogućava?

Na našu sreću – postoji.

Najnovija istraživanja koja se tiču primene ultrazvuka u stomatologiji ukazuju na to da dejstvo ultrazvučnih talasa omogućava:

  • potpuno efikasno uklanjanje bakterija u ustima;
  • prodiranje ultrazvučnih talasa i do 12 mm ispod površine tkiva, što nam garantuje i dubinsko čišćenje desni;
  • uklanjanje bakterija iz najsitnijih razmaka između zuba i procepa u gleđi
  • očuvanje zubne gleđi.

Upravo ovakvu primenu ultrazvučne tehnologije dobijate u Emmi-pet ultrazvučnim četkicama za zube.

 

 

 

Koje su prednosti korišćenja Emmi-pet ultrazvučne četkice za zube?

Pored činjenice da vam svako čišćenje garantuje stoprocentno uklanjanje bakterija iz usne duplje Vašeg kućnog ljubimca, ove četkice za zube za kućne ljubimce vam omogućuju i sledeće:

 

Bezbolno i nečujno čišćenje zuba.

Upaljene desni su osetljive. Ne samo da krvare, već čišćenje zuba, zbog upale, vašem ljubimcu nanosi bol. Međutim, zahvaljujući ultrazvučnoj tehnologiji, Emmi-pet četkice ne zahtevaju trljanje, niti bilo kakve agresivne pokrete. Dovoljno je da ih nežno prislonite na zubei desni vašeg ljubimca i dozvolite da ultrazvučni talasi deluju, bez uznemiravanja kućnog ljubimca i bez ikakvih posledica po njegovu zubnu gleđ i zdravlje.

 

Emmi-pet set ultrazvučne četkice za zube za kućne ljubimce
Emmi-pet set ultrazvučne četkice za zube za kućne ljubimce

 

Uređaj ne emituje nikakve vibracije, niti zvukove koji su u čujnom opsegu vašeg ljubimca, pa budite sigurni da će biti opušten. Čak će i uživati u vašoj pažnji, ali i u fenomenalnom ukusu specijalne Emmi-pet ultrazvučne paste za zube.

 

Terapijsko delovanje na upaljene desni.

Ultrazvučni talasi svojim oscilacijama pospešuju prokrvljenost tkiva. Na taj način, one omogućavaju bržu regeneraciju upaljenih desni i ubrzavaju oporavak.

 

Uništavanje bakterija.

Ultrazvučne oscilacije u kombinaciji sa nano-mehurićima iz Emmi-pet paste stvaraju proces koji se naziva implozija, pomoću kojeg se uništavaju sve bakterije i plak, pa čak i do 12 mm u dubinu desni. S obzirom da su uzročnici upale desni kod pasa (isto kao i kod ljudi) nedovoljno očišćen plak i bakterije, njihovim uništavanjem, desni se vremenom vraćaju u prvobitno zdravo stanje.

 

Skidanje kamenca!

Emmi-pet ima jedinstvenu osobinu. Sa njim možete skinuti kamenac vašem ljubimcu, bez da ga vodite kod veterinara pod totalnu anesteziju. Znate i sami koliko to može biti opasno po njegov život. Brojne videe zadovoljnih vlasnika širom sveta koji svedoče o ovome možete pronaći na YouTube-u.

 

Potpunu preventivu.

Ukoliko ste od onih srećnika čiji se ljubimac još uvek nije suočio sa dentalnim oboljenjima, ne postoji bolji način da zaštitite svog ljubimca od ovih, tako učestalih problema. Redovnim i potpunim uklanjanjem bakterija iz usne duplje vašeg ljubimca obezbeđujete mu efikasnu zaštitu i zdrave zube. Budite sigurni da ste svog prijatelja poštedeli muka sa kojima se mnogi drugi ljubimci bore.

Ovako se koristi:

 

 

Činjenica je da se okolnosti u kojima sada žive naši ljubimci bitno razlikuju od onih u kojima su živeli njihovi preci. Oni žive u modernijem, od prirode udaljenijem okruženju. Izloženi su uticajima života koji ih okružuje. Na nama je da okruženje u kojem se nalazi naš ljubimac okrenemo u njihovu korist. Emmi-pet četkice predstavljaju najefikasniji način za to.

Zahvaljujući njima, obezbeđujemo svom ljubimcu negu koja je zasnovana na naprednoj primeni ultrazvučne tehnologije i tako se borimo sa izazovima koji su postavljeni pred sve vlasnike kućnih ljubimaca.

Ne čekajte da se upala razvije i napreduje. Zaštitite zube svog ljubimca na vreme.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top