Skip to content

Kako zaustaviti krvarenje desni?

Ako ste već videli krv u lavabou nakon pranja zuba, onda znate šta je prava neprijatnost. Pomislimo na to da sa našim zubima ili desnima nešto nije u redu, naslućujemo dalje komplikovanje stanja, pa makar nas ništa i ne bolelo dok peremo zube.

A uglavnom nas boli, jer su desni koje krvare ujedno i osetljive i reaguju na svaki dodir i pritisak. I onda se to ponavlja i ponavlja…

 

Zašto naše desni krvare?

Potpuno zdrave desni ne krvare. One su tamno ružičaste boje, ne smeta vam kada ih dodirujete i ne osećate nikakav bol dok perete zube. One štite koren vašeg zuba od bakterija i zato je bitno da budu zdrave i zaštićene.

Ako vam desni krvare, shvatite to kao upozorenje, kao da vam poručuju da ih nešto iritira i da im je potrebna dodatna nega.

Evo najčešćih razloga zbog kojih desni krvare:

 

1. Gingivitis (upala desni)

Upala desni je prilično čest problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi. Gingivitis ćete prepoznati po osetljivim desnima koje su promenile boju i potamnele, a često mogu da budu i otečene. Pored toga, pratiće vas neprijatan zadah, a mogu vas boleti i dok jedete.

Najčešći uzrok gingivitisa su bakterije u ustima koje se gomilaju i stvaraju plak (naslage bakterija i ostataka hrane na zubima). Upravo te naslage bakterija sve više iritiraju vaše desni, dovode do njihove osetljivosti i krvarenja.

2. Trudnoća

Svima je već poznato da trudnoća (ma koliko to divno stanje bilo) može da bude jedan od ozbiljnih neprijatelja naših zdravih zuba i desni.
Hormonske promene utiču na čitavo naše telo, a tu promenu osećaju i desni. Ženama koje su u drugom stanju se često dešava da im desni otiču i postaju osetljivije.

 

3. Upotreba lekova

Ovo je malo poznato, ali čak i lekovi koje pijete mogu dovesti do toga da tkivo desni postane osetljivije, pa dođe do krvarenja. Ovo se naročito odnosi na lekove koji imaju zadatak da razrede krv, pa se nemojte iznenaditi ako od skoro uzimate neke od tih lekova i primetite da vam desni krvare više nego inače.

 

Kada treba da brinete?

Naravno da nije prijatno kada shvatite da ste ispljunuli krv. Ipak, iako je uvek u pitanju upozorenje koje nam naše telo šalje, ne morate baš odmah početi da brinete.

Evo koji vam simptomi ukazuju na to da treba da se ozbiljnije pozabavite ovim problemom.

  • Ako su vam desni crvene i otečene;
  • Ako su vam desni osetljive i reaguju na toplo ili hladno;
  • Ako primetite da se vaše desni povlače i da vam koren zuba vremenom postaje sve otkriveniji;
  • Ako vas muči neprijatan zadah;
  • Ako primetite da vam se zubi klimaju.

Kako rešiti ovaj problem?

Bez obzira na to iz kog razloga vaše desni krvare, postoje dve stvari koje je važno da obezbedite kako bi krvarenje što pre prestalo.

 

1. Izuzetno nežno pranje zuba

Desni koje krvare su osetljive i reaguju na svaki dodir. Vi, zapravo, najčešće i primetite krvarenje upravo prilikom pranja zuba. Četkice kakve najčešće koristimo lako povrede tkivo koje je napeto i pod upalom i dovoljan je, makar i nežni pokret četkicom, da vaše desni prokrvare.

Vašim desnima je potrebna nega koja je nežna i koja neće još više pogoršati njihovo stanje.

Kako to postići?

Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube predstavljaju jedini 100% efikasan način koji vam omogućava da vašim zubima obezbedite besprekornu čistoću, a u isto vreme poštedite desni suvišnih pritisaka i bola.

Ovo su jedine četkice koje omogućavaju ono što do nedavno nismo mogli ni da zamislimo – pranje zuba bez pokreta trljanja. Sasvim je dovoljno da samo nežno prislonite četkicu na zube i pustite da ona sama uradi svoj zadatak – glava četkice emituje ultrazvučne talase koji u kombinaciji sa posebnom Emmi-dent pastom za zube osim što čiste vaše zube, vrše mikromasažu i pospešuju mikro-cirkulaciju u vašim desnima, olakšavajući im prirodan proces samoizlečenja.

 

2. Uklanjanje bakterija, ali potpuno

Ubedljivo najčešći uzročnik problema sa desnima su bakterije. Što je njihov broj veći, to ste bliži upali desni, njihovom krvarenju, neprijatnom zadahu i komplikovanju problema.

Zato je vrlo važno da, kako bi se desni što pre oporavile da vodite besprekornu higijenu koja podrazumeva uništavanje patogenih bakterija.

 

Kako je to moguće?

Tradicionalne i električne četkice za zube svih vrsta nisu u stanju da u potpunosti uklone bakterije – mogu delimično da uklone bakterije samo sa 60% površine naših zuba. Znači, uvek ostane makar neka šupljina ili mikroprocep u gleđi do koje one ne mogu doći. Takođe, ove stare četkice ne mogu ukloniti sojeve bakterija koje su se već nastanile u desnima.

Sada, sa novim Emmi-dent četkicama, možete potpuno ukloniti bakterije, čak i ispod nivoa desni do 12 mm. Tajna je u ultrazvuku, jer za ultrazvučne talase nema prepreka – oni prodiru i do najskrivenijih prostora u vašim ustima i uništavaju sojeve bakterija. U pitanju je tzv meki ultrazvuk (ultrazvuk visoke frekvencije i male snage) koji je namenjen svakodnevnoj upotrebi, koji je klinički ispitan i potpuno bezbedan za zdravlje, a opet, poguban po bakterije i naslage plaka

Pomoću ove četkice, vaše desni se bezbolno, lakše i brže oporavljaju.

 

 

Šta još treba da znate o Emmi-dentu?

Upotreba Emmi-dent četkica vašim osetljivim desnima može višestruko koristiti. Pored pranja zuba bez pokreta ili trljanja i pored potpunog uklanjanja bakterija, ove četkice će vam obezbediti još niz prednosti:

 

Dubinsko čišćenje

Ne samo da ultrazvuk dopire u najsitnije prorede između zuba, u najsitnije šupljine u gleđi i zubne džepove, ovi talasi imaju sposobnost prodiranja i do 12mm ispod površinskog sloja tkiva desni.

To znači da su ovo jedine četkice koje će vam omogućiti i dubinsko uklanjanje bakterija i dubinsku negu već upaljenih i osetljivih desni.

 

Terapijsko dejstvo

Još jedna velika prednost Emmi-dent ultrazvučnih četkica za zube je u tome što one imaju blagotvorno, terapijsko dejstvo na već upaljenje desni. Ma koliko vaše desni bile upaljene i bolne, ultrazvučni talasi će vam izuzetno prijati – te oscilacije će vaše desni osetiti kao nežnu, prijatnu mikro-masažu koja će pospešiti prokrvljenost vaših desni, zbog čega će se one brže i lakše oporaviti.

Desni koje krvare nisu prijatna pojava, ali je važno da budete mirni, jer sada znate da je moguće izboriti se sa tim problemom, bezbolno i vrlo brzo. 

Pored toga, kada jednom investirate u Emmi-dent četkice za zube, niste rešili samo trenutni problem krvarenja desni. Vi ste, u stvari, investirali u sigurnost da se ovaj problem više ne ponovi i da krvarenje desni ne pređe u veću neprijatnost. Emmi-dent vam garantuje očuvanje zuba i zdrave desni.

Sačuvajte zdravlje vaših zuba i desni

Naručite Emmi-dent ultrazvučnu četkicu već sada i uštedite 10% za online kupovinu

 

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top