Skip to content

Zdravlje zuba u trudnoći: 7 pitanja koja muče svaku ženu

Zdravlje-zuba-u-trudnoci-7-pitanja-koja-muce-svaku-zenu

 

Trudnoća je stanje u kojem svaka žena treba da uživa.

To je, ipak, lakše reći nego uraditi. Ma koliko se radovali bebi koja je na putu, morate se izboriti i sa izazovima koje pred vas stavlja vaše telo dok je u drugom stanju.

Jedan od tih izazova je i briga o zubima. Kada taj izazov bude postavljen pred vas – budite spremni!

Donosimo vam listu najčešćih pitanja koje muče žene koje čekaju bebu, a zabrinute su za zdravlje svojih zuba.

 

 

1. Kako trudnoća utiče na moje zube?

 

Dok ste trudni, vaše telo prolazi kroz jedno potpuno novo stanje i te promene ćete vrlo živo osećati, a, kako vreme prolazi, i videti. Ono što utiče na vaše zube je gubitak kalcijuma za vreme trudnoće i u toku dojenja. To može pogoršati dentalne probleme koje već imate ili dovesti do nastanka novih problema.

Dobro je da znate da se taj gubitak lako nadoknadi ubrzo nakon što prestanete sa dojenjem, ali je vrlo bitno da, u toku trudnoće i dojenja, u potpunosti brinete o vašim zubima i da se trudite da unosite što više kalcijuma.

 

 

 

2. Da li sve žene u toku trudnoće imaju problema sa zubima?

 

Ne reaguje svaki organizam isto. Postoje žene koje prolaze kroz trudnoću i period dojenja bez ikakvih posledica po zdravlje zuba.

Ipak, sasvim je izvesno da su u pitanju žene kod kojih je oralna higijena i pre trudnoće bila na vrlo visokom nivou, što i nije baš tako često slučaj. Daleko se češće dešava da se problemi sa zubima koje žena ima u trenutku kada ostane trudna, tokom trudnoće još više ispolje ili se pojave problemi kojih ranije nije bilo.

 

 

3. Zašto su mi desni osetljivije?

 

Ovo je jedan od osnovnih simptoma gingivitisa – upale desni.

Za ovo je uglavnom kriv povećan nivo hormona u vašem telu.

Gingivitis prepoznajete po oticanju i osetljivosti desni kao i po izmenjenoj boji tkiva desni. Ako prilikom pranja zuba primetite da vaše desni krvare, velika je verovatnoća da je to upravo zbog upale desni.

Simptomi i poteškoće koje prate gingivitis u trudnoći se ni po čemu ne razlikuju od gingivitisa koji nastaje i kada žena nije trudna. Saznajte što više o ovom oboljenju da biste znali kako da postupate.

Morate reagovati na vreme, jer, iako je trudnoća prolazno stanje – posledice do kojih može dovesti gingivitis, nažalost nisu.

 

 

4. Karijes u trudnoći – kako ga izbeći?

 

Dok ste trudni, šanse da se na vašim zubima pojavi karijes su uvećane, i to iz više razloga.

Jedan od njih je pojačan apetit. Vodite računa o ishrani u trudnoći, jer povećan unos šećera ili kiselina neće doprineti zdravlju vaših zuba.

 

 

Ipak, dok na ishranu možete uticati, teško da možete uticati na mučnine i povraćanje u trudnoći. Oni nisu samo neprijatni, već povećavaju i kiselost u vašim ustima, a to može oštetiti vašu zubnu gleđ.

Redovna i potpuna dentalna higijena predstavlja jedini način da izbegnete kvarenje i propadanje zuba.

 

 

5. Gubitak zuba – ima li razloga za paniku?

 

Trudnoća ne znači gubitak zuba. Loša dentalna higijena pre trudnoće često znači.

Stari mit o tome da u trudnoći žena ostaje bez zuba je ipak samo mit. Vašim zubima je potrebna dodatna pažnja i nega, ali, ukoliko ste i pre trudnoće vodili računa o dentalnoj higijeni, teško da ćete samo zbog trudnoće ostati bez nekog zuba.

Ipak, žene u trudnoći često osete da su im zubi klimaviji i labaviji. Do toga dolazi zato što povećan nivo progesterona i estrogena može oslabiti ligamente koji vezuju zube za viličnu kost, pa možete osetiti da vaši zubi nisu onoliko čvrsto vezani za desni kao pre.

Na ovo stanje ćete vrlo brzo nakon porođaja i ponovo uspostavljenog balansa hormona potpuno zaboraviti.

 

 

6. Zašto mi pranje zuba smeta?

 

Pa, ne znamo kako drugačije ovo da vam kažemo, osim: „Dobrodošli u blagosloveno stanje u kojem vam skoro sve na svetu smeta!

U toku trudnoće se sve menja i vaše telo postavlja neke svoje, specifične zahteve. Na vama je da im se prilagodite. Vaše desni su osetljivije, kao i vi sami, pa to može biti jedan od razloga.

 

 

Isprobavajte različite metode pranja zuba, dok otkrijete šta vam najviše odgovara.

 

 

7. Smem li kod zubara?

 

Nemojte se bojati jednostavnih zubarskih intervencija. Ako je potrebno da uklonite karijes, nemojte odlagati. Bolje je da odete na popravku zuba u ranoj trudnoći. Sigurno će vam biti daleko udobnije na zubarskoj stolici pre nego što vam stomak ozbiljno naraste.

Rana trudnoća, čak, može biti idealno vreme da posetite zubara, jer su sada trudnicama dostupne besplatne stomatološke usluge. Nema razloga da to ne iskorisitite.

 

 

I na kraju – šta vam je činiti?

 

Nije strašno kako se može činiti.

Da, trudnoća vas je svrstala u visoko rizičnu kategoriju kada je zdravlje zuba u pitanju. Nedostaje vam kalcijuma, desni su osetljivije, šećeri iz hrane prete da ugroze zdravlje vaših zuba. Da, vašim telom jure hormoni i prete da ostave posledice.

Ipak, apsolutna i pouzdana preventiva vam je sada dostupna.

Potrebno je samo da u budete disciplinovani, odgovorni i da prigrlite najpotpuniju zaštitu. A pronašli ste je u Emmi-dent ultrazvučnim četkicama za zube.

 

 

Evo šta tokom trudnoće dobijate upotrebom Emmi-dent četkica za zube:

  • Potpuno i bezbedno uklanjanje bakterija i plaka
  • Bezbolno, umirujuće pranje zuba, bez pokreta i bez trljanja
  • Terapijsko delovanje ultrazvuka u slučaju kada je do upale desni već došlo
  • Sprečavanje nastanka kamenca
  • Zaštitu za zubnu gleđ.

Moguće je da prođete kroz trudnoću, a da vaši zubi i dalje budu zdravi i lepi.

Saznajte sve što vas zanima o revolucionarnoj četkici za zube koja je konačno stigla i na naše tržište i dočekajte rođenje svog deteta uz blistav i besprekoran osmeh!

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top