Skip to content

Trljanje zuba je prošlost! Pozdravite ovaj novi i bolji trend čišćenja zuba

Svi znamo da je stečene navike jako teško menjati. Možda smo i čuli za opšte prihvaćeno pravilo da je potrebno 21 dan da bi se neka navika promenila. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da to baš i nije tako, nego je potrebno mnogo više vremena da bi se ta navika i ustalila.

Ovo se pogotovo odnosi na neke higijenske navike koje smo stekli još od najranijeg detinjstva. Naučili smo od naših roditelja kako treba da trljamo zubiće da bi bili zdravi i beli kao biseri…

Ali, ako je to zaista najispravniji način čišćenja zuba, zašto nam se i dalje javljaju razna dentalna oboljenja kada ih redovno peremo i trljamo onako kako smo naučili?

Pomirimo se sa činjenicom da tehnologija napreduje. Samim tim treba da napreduju i naše navike.

Kada bi posmatrali evoluciju dentalne higijene, videli bismo da praistorijski čovek nije imao problem sa karijesom. Istina je da oni nisu toliko brinuli o čistoći njihovih usta i zuba, ali tada nije ni postojao šećer niti industrijska hrana, pa samim tim nije ni bilo karijesa.

Moramo se pomiriti sa činjenicom da više ne živimo u praistoriji i da nam nije dovoljan običan drveni štap za trljanje… Da je tada neko njima ponudio običnu četkicu i pastu za zube, oni bi ga bledo gledali i držali bi se svoje navike koju su stekli još od detinjstva, jer bi mislili da je jedino to ispravno.

No, vratimo se u 21. vek

Svi smo navikli na trljanje četkicama i korišćenje komercijalnih pasta za zube sa abrazivnim materijama. Međutim, malo nas zna i razmišlja o tome da sve te paste na tržištu sadrže razne mikro-deliće, tj abrazivna sredstva koja konstantno oštećuju gleđ ukoliko se pranje vrši mehanički tj. trljanjem.

Utrkujemo se da kupimo sve naprednije i bolje paste na tržištu koje će jače da izbele naše zube. Reklame na TV-u pokazuju nasmejana i srećna lica sa holivudski belim zubima. A ipak, sve dostupne paste na policama prodavnica sadrže neku količinu RDA vrednosti u manjoj ili većoj meri.

RDA vrednost (Radioactive Dentin Abrasion ili Relative Dentin Abrasivity) predstavlja dozvoljen broj abrazivnih sredstava u komercijalnim pastama za zube. Abrazivnost pasti za zube potiče od primenjenih sredstava za poliranje. Ona je ograničena na vrednost 250 po metodi RDA koja je standardizovana i odobrena od FDA-USA (Food and Drug Assocciation-USA).

Upravo po ovom parametru se i paste dele na više grupa:

 • sensitive do 50
 • paste bez abraziva do 75
 • paste sa abrazivom od 80 do 150, u zavisnosti od veličine čestica abraziva
 • whitening i tatrat-control paste oko 200

Oštećena gleđ i stvoreni mikro procepi na njoj znače i veću podložnost zuba ka zadržavanju sićušnih ostataka hrane. Njenim raspadanjem se razmnožavaju bakterije, a samim tim i nastaje karijes.

A šta je sa ostacima hrane koji se zadržavaju u prostoru između zuba? Pa, navikli smo da koristimo konac za zube. Dobro… A da li će konac za zube uništiti nagomilane bakterije u tom mikroprostoru?

Sada smo došli do srži svih dentalnih problema. Bakterije!

Da, ti dosadni, okom nevidljivi stvorovi koji polako, ali sigurno prave problem koji nam nikako nije potreban u životu…

Nažalost, upravo su te bakterije uzročnici svih dentalnih problema.

Kako se rešiti bakterija? Trljanjem zuba četkicama? Nikako.

Mehaničkim trljanjem četkice po našim zubima mi ih nećemo uništiti. Čak ćemo ih preko četkice za zube i uneti u usta, jer je dobro poznato da se bakterije najbolje razmnožavaju u vlažnoj sredini, a nakon pranja odložena četkica je idealna podloga za njihov razvoj.

I tako mi njih vratimo u usta i “raznesemo” ih ponovo po našim zubima i desnima… Istina je da nešto isperemo vodom, ali veći deo bakterija ostane u našoj usnoj duplji.

Možemo da vidimo da je ovo jedan začarani krug koji su mnogi veliki tržišni igrači pokušali da reše pojavom raznih vrsta električnih, pa i soničnih četkica. Istina je da one mnogo bolje peru zube od običnih četkica, ali da li zaista mogu 100% da ih očiste, pogotovo od bakterija?

Kako je nauka rešila ovaj problem?

Ultrazvučna tehnologija postaje sve više dostupna u našim životima i nalazi novu primenu u raznim oblastima. Ako je bezbedna za pregled beba u materici, bezbedna je za naše zdravlje. Samo zavisi u kojoj frekvenciji i jačini se koristi.

Priča se uveliko i o primeni ultrazvučne veš mašine, samo je pitanje koliko će to nekim proizvođačima praška za pranje biti u interesu. I da, mnogo će bolje da očisti veš od klasične veš mašine koju poznajemo. Ali, mi smo navikli da fleke treba da se trljaju, jer su to još radile naše daleke rođake.

Isto tako je sada ultrazvuk našao svoju primenu u najmodernijim četkicama za zube. I da, sa pravom ih nazivaju revolucionarnim četkicama.

Kako deluju ultrazvučne četkice za zube?

Ultrazvuk u četkicama za zube ne rešava posledicu, već dubinski deluje na uzrok problema – bakterije. U glavi Emmi-dent ultrazvučne četkice se nalazi tzv piezzo čip koji emituje meki ultrazvuk preko specijalnih vlakana četkice (drugačije su izrađene od vlakana klasičnih četkica i tvrđe su).

S obzirom da vlakna direktno prenose ultrazvuk na vaše zube i desni, nema gubitka energije, kao što je to bio slučaj sa prvim pokušajima ultrazvučnih četkica koje su se pojavile na tržištu, a koje su imale lociran čip u dršci aparata.

Zahvaljujući 96 miliona vazdušnih titraja (ultrazvučnih oscilacija) u minuti, ultrazvučna četkica uništava bakterije do 12 mm u dubinu tkiva desni, što predstavlja ogromno olakšanje za sve one koji se muče sa upalom desni, paradentozom, ali i za one koji imaju ugrađene zubne implante. Efikasno skida i plak i nisu potrebni nikakvi mehanički pokreti trljanja.

Sve umesto vas odradi ultrazvuk!

Da, dobro ste čuli! Samo je potrebno da nežno prislonite vašu četkicu na zube i držite je na toj oblasti zuba (ili desni) 10 sekundi. Glava četkice može da pokrije 2-3 zuba. Kada završi 10 sekundi, pređite na sledeću oblast zuba.

 

Međutim, ultrazvuk sam po sebi ne bi imao ovakvo dejstvo, da nema specijalne paste za zube sa nano mehurićima koji se zavlače u sve dostupne i nedostupne oblasti u ustima. Sićušni mehurići su više od 1000 puta manji od mehurića standardnih pasta za zube i implodiraju pod dejstvom ultrazvuka, uništavajući sve bakterije pred sobom.

RDA vrednost ove nano paste je 0, što znači da uopšte ne sadrži abrazivna sredstva i nimalo ne šteti vašoj gleđi.

Ultrazvuk čak ima i terapeutsko dejstvo i poboljšava mikrocirkulaciju podstičući prirodan mehanizam našeg organizma – samoizlečenje. Međutim, zbog naših navika, mi nikada ni ne damo našem telu mogućnost da radi samo za sebe.

Zahvaljujući ovom procesu uništavanja bakterija kako na zubima, skrivenim mikroprocepima u gleđi i interdentalnom prostoru, tako i u desnima do 12 mm u dubinu tkiva, vi efikasno sprečavate razvoj raznih dentalnih stanja i oboljenja kao što su:

 • Paradentoza
 • Upala i krvarenje desni
 • Kamenac
 • Afte
 • Karijes
 • Neprijatan zadah
 • Peri-implantitis ukoliko imate ugrađene zubne implante

Takođe, predstavlja odlično sredstvo za čišćenje fiksnih proteza, mostova, krunica, faseta

Da biste saznali u kojim slučajevima vam Emmi-dent pomaže, pogledajte koje su sve Oblasti primene.

4+1 Emmi-dent Metallic set za odrasle (porodični set)

Emmi-dent je potpuno bezbedan za decu i mogu ga koristiti bebe već od prvog zubića i tako stvoriti najzdraviju naviku od malih nogu.

Na ovoj tehnologiji je uporno i vredno radio tim nemačkih inženjera i naučnika, razvijajući proizvod koji postaje planetarno popularan i vođeni vizijom da redovnom upotrebom ove četkice za zube vi sačuvate vaše prirodne zube i sa 100 godina.

Emmi-dent četkica je patentirana do 2028. godine, a sada je dostupna i u Srbiji.

Investirajte u vaš zdrav osmeh i više nijedna druga četkica vam neće biti potrebna.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top