Skip to content

Oralni irigatori ili ultrazvučne četkice za zube – kako odabrati?

Želite zdrave desni i zdrave zube? Želite da se oslobodite neprijatnog zadaha, plaka i kamenca? I nikako, ali nikako, ne želite paradentozu?

Dobrodošli u klub!

To da nam klasični način pranja zuba nije dovoljan je svima već odavno postalo jasno. Ono što vam još uvek nije sasvim najjasnije je – šta je dovoljno dobra alternativa?

Zato ste, kao i mnogi, u potrazi za što boljim, efikasnijim i potpunijim rešenjem.

Kako odabrati?

Dakle, znate da obično pranje zuba nije dovoljno. Vidite i sami da tradicionalna četkica ne može da ukloni sve nečistoće i bakterije, a sećate se i prošlogodišnje upale desni koja vas je mučila i podsetila vas na to da stvarno treba nešto preduzeti.

Ali, problem nastaje čim prošetate između rafova.

Kako da znate da, među svim tim proizvodima, postoji neki koji je zaista revolucionaran ? I kako da ne pogrešite u izboru baš sada kada ste rešili da izdvojite novac za nešto stvarno korisno?

Najveća dilema

Ako ste makar malo pratili najnovije trendove kada je u pitanju oralna higijena, već ste čuli za dva proizvoda koja naveliko skreću pažnju javnosti.

U pitanju su oralni irigatori i ultrazvučne četkice za zube.

I jedan i drugi proizvod podrazumevaju nešto ozbiljniju investiciju, i jedan i drugi mnogo obećavaju, i jedan i drugi su vas zainteresovali.
Tu smo da razrešimo dilemu i pomognemo vam da odaberete proizvod koji u većoj meri zadovoljava vaše potrebe.

Za početak – šta je šta?

Ako još uvek niste istražili dovoljno, ne morate gubiti vreme. Evo šta predstavlja jedan, a šta drugi uređaj.

Šta su oralni irigatori?

Oralni irigatori služe za ispiranje zuba mlazom vode. Možete ga koristiti u kućnim uslovima i njime isprati međuzubne prostore i površinu zuba. Neki od najpoznatijih brendova oralnih irigatora su Waterpik, Aquapick, …

Krajnji cilj: uklanjanje plaka, ispiranje površine zuba, napredna zamena za zubni konac.

Šta su ultrazvučne četkice za zube?

Ultrazvučne četkice primenjuju ultrazvučne talase u oralnoj higijeni. Koriste tzv. meki ultrazvuk (niske snage i visoke frekvencije) koji je potpuno bezbedan za zdravlje i namenjen za svakodnevnu dentalnu higijenu kod vaše kuće. 

Krajnji cilj: uklanjanje plaka, uništavanje bakterija, prevencija i terapija.

Kako rade?

Pre nego što pređemo na to koliko su efikasni, da vidimo kako ovi uređaji rade.

Oralni irigatori

Kada prislonite cevčicu na desni ili površinu zuba, oni pod visokim pritiskom ispuštaju mlaz vode. Na taj način se zahvaljujući delovanju vode razgrađuju ostaci hrane skriveni negde među vašim zubima, pa se i zubi i desni ispiraju.

Budući da je u pitanju tanak mlaz vode, oralni irigatori omogućavaju ispiranje i uz samu ivicu desni, uklanjanje ostataka hrane i spiranje bakterija i iz plitkih džepova. Zbog toga je ovo sasvim pristojna dopuna običnom pranju zuba – upotpuniće vaše redovno pranje i dopreti tamo gde obična četkica ne može.

Ultrazvučne četkice za zube

Kod ovih četkica je tajna u specifičnostima ultrazvuka.

Ultrazvučne oscilacije u saradnji sa specijalnim ultrazvučnim pastama za zube uništavaju bakterije na zubima, desnima i u džepovima. Na taj način, nakon upotrebe ultrazvučne četkice za zube, vaši zubi postaju zaista besprekorno čisti.

I ne samo to.

Ultrazvuk ima sposobnost da prodre i do 12 mm ispod površine tkiva. Zahvaljujući tome, uništava i sojeve bakterija ispod površine desni, čime vam je omogućeno i dubinsko čišćenje. Ukoliko imate zubne implante, garantuje besprekorno čišćenje i oko šrafa implanta. Ne postoji drugo sredstvo koje vam može obezbediti ni približan efekat. Ista je situacija ukoliko se mučite sa upalom desni ili sa paradentozom.

Ukoliko je dubina zubnih džepova do 6-7 mm, ultrazvučne četkice vam redovnom upotrebom vraćaju stanje desni u prvobitno (zdravo stanje), a ukoliko je dubina džepova iznad 6-7 mm, sprečava vam dalje napredovanje paradentoze, ali ne može vratiti stanje u onakvo kako je nekada bilo.

Da li zaista rade (i koliko dobro rade)?

Evo šta svi očekujemo od ovih aparata, a šta nam zaista mogu pružiti.

Uklanjanje bakterija

Kada je u pitanju uklanjanje bakterija, oralni irigatori vam mogu biti od pomoći ukoliko imate fiksnu protezu (krunice, krune na implantima, protezu ili zubni most), jer omogućava čišćenje vrlo sitnih zubnih razmaka u usnoj duplji, a to je ono što običnim četkicama za zube definitivno nedostaje.

Mlaz vode može ukloniti bakterije koje su se sakrile uz ivicu desni.

Sa ultrazvučnim četkicama stvari stoje daleko drugačije.

Ultrazvuk prodire svuda, čak i ispod površine tkiva 12 mm. Pored toga, u pitanju su talasi koji imaju snažno antibakterijsko dejstvo.

Na ovaj način bakterije su uništene i sa površine zuba i desni, uklonjene iz zubnih džepova i najskrivenijih razmaka i mikro-šupljina, a, što je podjednako bitno, a drugi uređaji vam ne nude – bakterije su uništene i ispod površine desni.

Uklanjanje naslaga plaka i kamenca

Kada se jednom na vašim zubima pojave naslage plaka, pa onda i kamenca, možete očekivati samo pogoršanje, jer je on uvod u mnogo ozbiljnije oralne probleme.

Ako na vašim zubima ugledate naslage, znajte da ste na dobrom putu da se suočite i sa karijesom, upalom desni, kamencem ili, čak, paradentozom.

To znači da nam je svima cilj da te dosadne naslage sa naših zuba budu što pre uklonjene. Upravo to je često isticano kao značajna prednost oralnih irigatora.

Nažalost, iako se često navodi da oni mogu da pomognu kod uklanjanja naslaga plaka, istraživanja pokazuju nešto drugačije rezultate.
Oni, zapravo, vrlo efikasno uklanjaju ostatke hrane, umanjuju krvarenje desni, ali rezultati koje postižu kada je u pitanju uklanjanja naslaga plaka su vrlo oskudni.

Proizvođači i marketing stručnjaci vam to sigurno neće reći, ali se ispostavilo da, ne samo da oralni irigatori nisu dovoljno efikasni kada treba ukloniti te naslage sa zuba, već je čak i zubni konac efikasniji od njih.

A šta je sa ultrazvučnim četkicama za zube?

Izgleda da i ovoga puta, ove revolucionarne četkice odnose pobedu.

Ultrazvučne četkice su jedino pravo, dugoročno rešenje za uklanjanje naslaga plaka.

Redovnom upotrebom ove četkice, za svega nekoliko minuta dnevno, naslage se razgrađuju i uklanjaju.

Ovo se, naravno, ne dešava pri prvom korišćenju, ali je u pitanju dugoročno rešenje pomoću kojeg vaši zubi postaju ponovo blistavi, a novo formiranje naslaga je potpuno onemogućeno.

Kada je u pitanju kamenac, od njegove tvrdokornosti zavise i rezultati ultrazvučnih četkica. Svakako ćete najbrže rezultate imati ukoliko odete kod stomatologa na profesionalno uklanjanje kamenca, pa da nastavite da održavate zdravo stanje redovnom upotrebom ultrazvučne četkice. Ona sprečava ponovo formiranje svih naslaga, pa i kamenca

Briga o desnima

Bilo da su vaše desni potpuno zdrave ili su, zbog upale, osetljive i sklone krvarenju, potreban vam je uređaj koji je brižan prema njima.

Oralni irigatori su nežniji od tradicionalnog konca za zube koji lako može da povredi osetljive desni, da izazove krvarenje i pogorša situaciju.Ipak, oni ne mogu da pruže dodatnu negu desnima.

Ultrazvučne četkice za zube ne samo da su izuzetno blage prema osetljivim desnima, već jedine omogućavaju i terapijsko delovanje, ubrzavaju oporavak (podstičući proces samoregeneracije tkiva) i ublažavaju bol.

Pored toga, ove četkice desnima pružaju prijatnu, relaksirajuću mikro-masažu, a ultrazvučni talasi pospešuju cirkulaciju krvi, zbog čega je regeneracija upaljenog tkiva lakša i brža.

Proces čišćenja zuba

Bitna je razlika između oralnih irigatora i ultrazvučnih četkica za zube i kada je u pitanju sam princip rada.

Oralni irigatori rade na principu običnog mehaničkog ispiranja mlazom vode. Voda dopire tamo (i samo tamo) gde je usmerite, a zubi su očišćeni onoliko dobro koliko vešto budete baratali aparatom.

Pored toga, svaki mehanički pritisak cevčice na zubnu gleđ potencijalno može da je ošteti i tako dovede u opasnost čitav zub.

Sa ultrazvučnim četkicama za zube, efekat je mnogo bolji – ultrazvučni talasi se, u vidu sitnih vazdušnih oscilacija, probijaju svuda i lako savladavaju fizičke prepreke.

Dovoljno je da lagano naslonite glavu četkice na oblast zuba ili desni i pustite ultrazvučne talase da odrade svoj posao.

Ultrazvučne četkice su, zajedno sa specijalnom ultrazvučnom pastom za zube izuzetno blage prema zubnoj gleđi i ne morate da brinete da li agresivnim čišćenjem vašim zubima nanosite više štete nego koristi. Nema potrebe za trljanjem, niti pritiskanjem. Ultrazvučne četkice ne rade na principu mehaničkog makro-čišćenja, već nude nežno mikro-čišćenje.

Dodatni troškovi

Ako odličite da nabavite oralni irigator, nemojte misliti da ste se pobrinuli za čistoću zuba u celosti. Oni su tek dopuna redovnom pranju zuba.

I dalje morate izdvajati novac za četkice, paste, ulagati više vremena i više novca. Jedina razlika je u tome što nećete morati više da kupujete zubni konac.

Ultrazvučne četkice, s druge strane, ne zahtevaju nikakva dodatna sredstva za dentalnu negu.

Kada jednom počnete da koristite ultrazvučne četkice za zube, vašim zubima ste obezbedili potpunu negu i zaštitu:

 • 100% uklanjanje bakterija;
 • uklanjanje plaka
 • postepena razgradnja kamenca i sprečavanje nastanka novih naslaga
 • nega desni
 • terapijsko i preventivno delovanje
 • vrhunska nega svih dentalnih dodataka (krunice, mostovi, implanti, fiksne proteze za zube…)
 • sprečavanje razvoja paradentoze
 • mikro-masaža desni
 • poboljšana cirkulacija u desnima
 • zaštita zubne gleđi
 • blistav osmeh koji pleni.

Uvek birajte bolje rešenje

Kada je u pitanju zdravlje vaših zuba, nemojte dozvoliti da vas glasne reklame i brzoplete odluke nateraju da pogrešite u izboru.
Razmislite o svim prednostima i manama i napravite zaista dobru investiciju – onu koja je efikasnija, pouzdanija i isplativija.

Nabavite Emmi-dent četkice za zube, zaboravite na karijes, upale desni i osmeh koji morate da sakrivate.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top