Skip to content

Nega zuba kućnog ljubimca – bitne stvari koje morate znati

Nega zuba kućnog ljubimca je vrlo ozbiljna stvar koju ne smete olako shvatati. Ovo je naročito bitno ako imate u vidu činjenicu da čak 80% kućnih ljubimaca starijih od tri godine oboli od nekog dentalnog oboljenja.

Koliko god vam se činilo da higijeni zuba vašeg psa ili mačke možete pristupiti ležernije, to nije tačno – i naši ljubimci mogu da trpe ozbiljne posledice zbog dentalnih oboljenja, baš kao i mi.

Kada se menjaju zubi vašeg ljubimca?

Naši ljubimci ostaju bez mlečnih zuba negde oko šestog meseca života. Vaš pas, nakon ovog perioda, ima 42 stalna zuba, a mačka 30. Obratite pažnju na period u životu vašeg ljubimca kada dolazi do ispadanja mlečnih i formiranja stalnih zuba. Ovo može biti vrlo bitno.

Iako ne možete očekivati da ispratite svaki zub koji je ispao vašem ljubimcu, potrudite se da im redovno kontrolišete zube kada oni počnu da ispadaju.

Da, psi se igraju, dajete im igračke za žvakanje, a mačke se maze i prevrću, pa se lako desi da i ne primetite kada im zub ispadne.

Zašto je onda bitno da ih pratite u ovom periodu?

Zato što se može desiti da neki mlečni zub zapravo ne ispadne, a stalni zub koji treba da iznikne pokušava da izbije ispod njih, što može dovesti do problema i deformiteta, kao i do iritacije desni.

Ako do ovoga dođe, morate da potražite pomoć veterinara.

Kada početi sa negom zuba?

Bolje sprečiti nego lečiti, tako da – što pre počnete sa tim, to bolje.

Možda vam se čini da je teško da se vaš ljubimac privikne na pranje zuba i da će ga agresivni pokreti i trljanje odbiti.

Na sreću, ovo ne treba da vas brine, jer postoje Emmi-pet ultrazvučne četkice za zube koje potpuno neguju i čiste zube vašeg ljubimca – bez trljanja, bez bola i bez stresa. Dovoljno je da samo nežno prislonite četkicu na njegove zube i ultrazvučni talasi zajedno sa specijalnom pastom, uklanjaju bakterije sa zuba i desni.

Evo kako: 

Kako prepoznati da vaš ljubimac ima problema sa zubima?

Za početak – obratite pažnju na zube i desni vašeg ljubimca.

Ma koliko ovo banalno zvučalo, statistika pokazuje da vlasnici ljubimaca često zanemare redovne preglede zuba i desni svojih prijatelja, a to može biti presudno za blagovremeno uočavanje problema.

Jedan od čestih pokazatelja zubnog oboljenja je neprijatan zadah. Ako vaš ljubimac ima neprijatan zadah, verovatno ste do sada to već primetili. Ukoliko ipak niste, obratite pažnju na to dok se igrate ili mazite svog ljubimca.

Pored toga, postoje dentalni problemi koje možete uočiti i golim okom. Dovoljno je da pažljivije priđete svom ljubimcu i pogledate njegove zube i desni. Ako su desni otečene, a na površini zuba vidite kamenac ili naslage tamno žute ili braon boje, to znači da higijeni zuba treba posvetiti veću pažnju.

Ovim jednostavnim pregledom možete uočiti i nedostatak nekog zuba ili to da je zub polomljen.

Drugi način je da obratite više pažnje na ponašanje vašeg ljubimca. Oni ne kriju ako ih nešto uznemirava i zato treba da ih osluškujemo i pratimo.

Evo nekih od mogućih pokazatelja da vaš ljubimac ima problema sa zubima:

  • Odbijanje hrane ili igračaka za žvakanje;
  • Krvarenje desni;
  • Okrnjeni zubi;
  • Pokunjenost i nervoza.

Vrlo je važno da učinite sve što možete da biste na vreme uočili problem. Ako u tome uspete, sprečavate dalje posledice, čuvate zube vašem ljubimcu i štedite ga bola.

Kako telo vašeg ljubimca pati zbog bolesti zuba?

Nažalost, dentalna oboljenja kod pasa i mačaka ne ostavljaju posledice samo na njihove zube. Zapravo, kao i kod nas, nezdravi zubi i upala desni (gingivitis) utiču i na druge organe. Ovo može ugoziti zdravlje srca, bubrega, sistema organa za varenje i drugih organa.

Plak i gingivitis značajno povećavaju broj bakterija i one se zatim šire svuda po telu vašeg ljubimca.

Na sreću – ovo sve može biti sprečeno i efekti dentalnih oboljenja mogu biti značajno ublaženi zahvaljujući redovnoj nezi.

Emmi-pet ultrazvučne četkice za zube predstavljaju ne samo idealnu prevenciju, već imaju i terapeutsko dejstvo, naročito u slučajevima upale desni i uklanjanja kamenca.

Kako početi sa pravilnom negom zuba kućnih ljubimaca?

Počnite već od najranijeg uzrasta. Tako navikavate svog ljubimca na redovno čišćenje zuba, a ujedno obezbeđujete zdravo okruženje za stalne zube koji tek treba da izniknu.

Ukoliko je vaš ljubimac stariji i već ima stalne zube, znajte da nikad nije kasno.

Čak i u situacijama kada se na površini zuba vašeg ljubimca formirao plak ili kamenac, čak i u situacijama kada je upala desni već započela – imate i vremena i načina da mu pomognete.

Emmi-pet četkice uklanjaju plak, ali i kamenac bez potrebe za uspavljivanjem, a deluju i umirujuće na upaljeno tkivo. Ultrazvučni talasi prodiru i do 12 mm unutar tkiva desni i time vam omogućavaju nešto što je do sad bilo nezamislivo – potpuno i dubinsko uklanjanje bakterija.

Ako do sada niste imali naviku da redovno perete zube vašem psu ili maci – krajnje je vreme da počnete, a Emmi-pet četkica predstavlja najpouzdaniji, najbezbolniji i najpotpuniji način za to.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top