Skip to content

Metafizičko značenje bolesti zuba i desni: Da li zagrizeš više nego što možeš da sažvačeš?

Metafizicko-znacenje-bolesti-zuba-i-desni

Na internetu se može pronaći sve više tekstova o psihološkom značenju određenih bolesti i simptoma.

Šta je to što naše telo želi da nam poruči kroz simptome? Šta je to što treba da menjamo u nama, našim navikama, našim uverenjima?

Da li smo se zapitali koje je duševno značenje dentalnih problema?

 

Kako naše emocije utiču na naše zube i desni?

 

Neverovatno je koliko zdravlje naših zuba i desni utiče na nas. Uzrok svemu tome jesu naše nesređene emocije koje se manifestuju na naše delove tela kao simptomi i oboljenja koje nam daju signal da nešto treba da menjamo u svom životu.

 

Važno je da shvatimo da oboljenje nije smak sveta, nego poziv našeg tela da treba da radimo na sebi, pre svega u našem unutrašnjem svetu, pa zatim i spolja.

 

Mi smo ono što jedemo, to označava da postoji interakcija između unosa hrane i našeg duševnog aspekta, tako da bilo koji problem sa našim zubima utiče na naš duševni rast.

 

Ako nam se dešava da već treći put u životu polomimo zub na npr. košticu od breskve, to definitivno nije slučajnost, nego treba da razmislimo šta je to što nam taj događaj poručuje.

 

Zato ne treba da uzimamo svoje telo zdravo za gotovo, jer ono uvek ima nešto da nam kaže.

 

Uz Emmi-dent ultrazvučnu četkicu za zube nema straha od dentalnih problema

Ako već imamo neki zdravstveni problem, potrebno je da potražimo i njegovo metafizičko značenje.

 

Jedini način na koji naše telo može da nam skrene pažnju (ako ne pričamo sa njim kroz meditaciju) je da nam obrati pažnju kroz bol ili neki zdravstveni problem.

 

Naše telo se ponaša kao beba – ono može samo da plače da bi pridobilo našu pažnju i potrebna mu je naša pomoć da bi mu bilo bolje.

 

Ovo su metafizička objašnjenja dentalnih problema:

 

Karijes

 

Značenje: Teško nam je da se držimo rutine i odbijamo ili ne znamo kako da brinemo o svojim dugoročnim potrebama. Ne verujemo autoritetima, pa čak ni sebi.

 

Problemi koji se stvaraju: Gubitak zuba i samopouzdanja. Izbegavamo istinu.

 

Rešenja: Isključeni smo iz života. Bez zuba ne možemo jesti, ni živeti. Dozvoljavanje svojim zubima da istrule je znak da se odričemo svoje moći. Vreme je da se pomirimo sa činjenicom da je naša vrednost neprocenjiva. Potrebno je da pronađemo svoju životnu svrhu i hrabrost da je prigrlimo. Ne možemo biti zamenjeni i zaslužujemo da budemo ovde. Treba da provodimo više vremena napolju i sa ljudima koji nas vole bez obzira na sve.

 

Stiskanje vilice i lomljenje zuba

 

Značenje: Besni smo i frustrirani što ne možemo da se izrazimo ili da postignemo nešto u svom životu. Ovo može biti i zbog neusklađenosti između toga šta želi naš um i naša duša.

 

Problemi koji se stvaraju: Oslabljeni zubi, glavobolje, ograničeni ugriz, smanjeni apetit zbog tenzije u vilici. Oni koji stiskaju svoje zube favorizuju tečnu umesto čvrste hrane, jer im je žvakanje otežano. Ovo može biti metafora za polovično življenje života i da nećemo da se uhvatimo u koštac sa problemima, nego nam je lakše da se ne menjamo.

 

Rešenja: Ovaj simptom iskazuje problem sa grlenom čakrom. Krajnje je vreme da izrazimo svoje misli, pišemo dnevnik, imamo javne nastupe, pevamo. Treba da slušamo sebe i ojačamo svoj unutrašnji glas kroz tiho provođenje vremena sami sa sobom. Kažimo svom unutrašnjem kritičaru da umukne! Radimo vežbe za opuštanje vilice.

Emmi-dent četkica za zube brine o vašem osmehu
Emmi-dent brine o vašem osmehu

 

Neprijatan zadah

 

Značenje: Ne obraćamo pažnju na svoje telo, sve dok problem ne postane očigledan. Previše smo zauzeti rešavanjem tuđih problema da bi se pozabavili sa svojima. Previše dajemo, a malo dobijamo.

 

Problemi koji se stvaraju: Ljudi ne žele da nam se približe, osećamo se neprivlačno. Neprijatan zadah je često pokazatelj karijesa.

 

Rešenja: Ovo je problem srčane čakre. Diši dublje. Zaslužujemo ljubav kao i svi drugi. Slušajmo otkucaje svog srca i trebalo bi da pomažemo samo kada to stvarno želimo. Suprotno, dopuštamo drugima da nas iskoriste. Potrebno je izaći iz svoje zone komfora, pronaći neki hobi ili otići na odmor. Takođe, trebalo bi da pijemo mnogo više vode, jer suva usta pojačavaju neprijatan zadah.

 

Kada ne sažvačemo dobro svoju hranu (halapljivo jedenje)

 

Značenje: Žuri nam se da bi išli kroz život i ne vidimo poentu svesnog prolaska kroz sve faze procesa, nego želimo da preskačemo stepenice. Fokusirani smo samo na ciljeve i na budućnost.

 

Problemi koji se stvaraju: Prejedanje, naduvenost, gasovi, loše varenje, a kasnije i teži problemi sa digestivnim traktom. Osećamo da nikad nismo ispunjeni i zadovoljni (naše telo ne registruje kad smo se najeli). Takođe smo nestrpljivi, jer želimo brzo da radimo stvari, pa čak i brzo da mršavimo.

 

Rešenja: Ovo je problem čakre trećeg oka. Ne možemo da vidimo veću sliku. Lečenje kancera mnogo košta, a to je mnogo masaža i finih obroka u kojima smo mogli uživati. Nema prečice za sreću ili za mršavljenje. Sreća dolazi iz sadašnjeg trenutka i ljubavi prema sebi.

 

Emmi-dent pomaže da lepše uživate u hrani
Emmi-dent pomaže da lepše uživate u hrani

 

Zato je potrebno da sednemo na miru dok jedemo, da jedemo sa prijateljima i da budemo opušteni i svesni svakog zalogaja. Prvo je potrebno da omirišemo hranu pre nego što je stavimo u usta. Fokus naše pažnje treba da usmerimo prema svakom zalogaju, da osetimo suptilnost različitih nijansi ukusa, oblik i teksturu hrane, toplinu, promenu ukusa tokom žvakanja i varenja hrane u ustima. Zato je bitno ne misliti dok jedemo i ne pričati, nego svu pažnju usmeriti na zalogaje.

 

Ako se vodi neki razgovor tokom jela, onda razdvojiti momente dok smo u jelu, a da u pauzi pričamo. Da bi pojačali fokus na ukuse i mirise možemo i zatvoriti oči dok jedemo, kako nam vizuelni aspekt ne bi odvlačio pažnju.

 

Proces hranjenja treba da bude što duži. Na taj način će se dobiti informacija o sitosti na vreme, pa će se sprečiti prejedanje, a drugi benefit će biti veće uživanje u bogatstvu ukusa.

 

Učinimo ishranu svetinjom, jer… način na koji jedemo je način na koji živimo.

 

Proces promene načina ishrane i odnosa prema hrani i zubima je dugotrajan i ne može se rešiti brzo. Da bi sačuvali vaše zube, dok ne promenite navike u ishrani, mnogo vam mogu pomoći ultrazvučne četkice za zube koji će vaš dentalni aparat održati čistim i zdravim. Jedini način da imate mikro čišćenje je upravo uz pomoć Emmi-dent četkice za zube. Pogledajte video i saznajte zašto…

 

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top