Skip to content

Kako sprečiti ova najčešća zubna oboljenja kod dece

Kako-speciti-ova-najcesca-zubna-oboljenja-kod-dece

Ima li šta lepše od dečijeg osmeha? Ima li nekoga ko mu se ne raduje?

Ima li nekoga kome ne bude istinski žao kada vidi da taj osmeh prate nezdravi dečji zubi?

Naši mališani nisu imuni na bolesti zuba i uzroci za to su brojni.

 

Zašto se bolesti zuba kod dece učestalo javljaju?

Roditelji često budu u zabludi kada je briga o zubima njihove dece u pitanju. Mnogi, čak, misle da zdravlje mlečnih zuba nije toliko bitno, jer će ih svakako zameniti novi.

To nikako nije tačno!

Dečji zubi zahtevaju podjednako odgovornu negu kao i zubi odraslih, ako ne i više. To je jedini način da postavite osnovu da vaša deca, i kada odrastu, imaju zdrave i lepe zube.

 

 

 

Zubna gleđ

Zubna gleđ naših mališana nije ni razvijena ni otporna kao što je kod odraslih osoba. Kod nas je to najtvrđe tkivo u organizmu i njegov je zadatak da zaštiti unutrašnjost zuba (dentin).

Ali, kod dece je zubna gleđ čak 50% tanja, širine jedva 1 mm. Zbog toga je toliko sklona propadanju i oštećenju.

 

Bakterije

Bakterije u ustima vašeg mališana su pogubne. Čak 80% svih bakterija u ljudskom telu se nalaze u ustima. Ako želite da sačuvate zdrave zube vašeg mališana, adekvatno uklanjanje bakterija smatrajte najozbiljnijim zadatkom.

 

Nepotpuna briga o higijeni zuba

Nažalost, roditelji često zanemare značaj zdravlja mlečnih zuba. Ponekad je to zbog nedovoljne obaveštenosti o pravilnoj nezi, ponekad zbog zablude da će sve biti OK kada izniknu stalni zubi. U svakom slučaju su posledice iste – mališani sa dentalnim oboljenjima i loša osnova za razvoj stalnih zuba.

 

Loš izbor četkice za zube

Iako vam zabavni izgledi dečjih četkica za zube mogu delovati vrlo primamljivo, ne dozvolite da vam to bude jedini kriterijum.

 

 

Pregruba četkica za zube može oštetiti zubnu gleđ.

Prevelika ili premala četkica za zube, s druge strane, može biti smetnja za pravilno čišćenje zuba i što potpunije uklanjanje bakterija.

 

Pasta za zube

Bezmalo svi proizvođači nude paste za zube za decu sa prilagođenim ukusom koji će se svideti mališanima.

Ni ovde se ne dajte zavarati – nisu sve paste za zube podjednako dobre.

Neophodno je da pronađete pastu za zube koja ne sadrži abrazivna sredstva, a uz koju će, u isto vreme, vaše dete zavoleti pranje zuba.

 

Ishrana

Nažalost, šećere u ishrani je, izgleda, ma koliko se trudili, nemoguće potpuno izbeći, a upravo oni će, zajedno sa bakterijama, dovesti do razvoja kiseline u ustima.

Trudite se da vaše dete redovno dobija zdrave, probrane namirnice i da ga naviknete na redovno pranje zuba posle jela.

 

Koja su zubna oboljenja najčešća?

Iako je svako dete posebno i ne mora da znači da su baš ovo problemi koje može imati, moguće je izdvojiti zubna oboljenja sa kojima se deca u mlađem uzrastu najčešće susreću.

Statistika koju dobijamo od stomatologa upozorava nas na učestalost propadanja gleđi i karijes.

 

1. Propadanje zubne gleđi

Do propadanja zuba dolazi tako što se smanjuje količina minerala u zubima. Bakterije u ustima vašeg mališana napadaju zubnu gleđ i nanose ozbiljnu štetu zubićima.

Naime, ako se na površini zuba vašeg deteta nalazi plak, bakterije iz njega će, zajedno sa šećerima iz hrane, proizvesti kiseline koje slabe površinu zuba.

Problem je u tome što na početku jednostavno nećete moći ni da uočite ovaj problem. Ne samo da će vam zubići vašeg deteta izgledati potpuno zdravo, već i ono samo neće osećati nikakvu promenu – rana oštećenja zubne gleđi su bezbolna.

Međutim, kako oboljenje bude napredovalo, gleđ će postajati sve slabija i bakterije će dospeti u unutrašnjost zuba koju gleđ više ne može da zaštiti (dentin).
Posledice oštećene zubne gleđi se ogledaju najpre u krunjenju zuba, njihovom lomljenju i potpuno narušenom izgledu.

Ovaj problem ćete vi sigurno videti, a vaše dete osetiti.

 

2. Karijes

Karijes je najveći neprijatelj mlečnih zuba.

On se, kod naših mališana, neuporedivo brže širi nego kod odraslih i tako zahvata veći broj zuba. To je upravo otud što je zubna gleđ kod dece slabije razvijena nego kod odraslih, a dentin koji se nalazi ispod gleđi ima šire kanaliće i zbog toga se karijes lakše širi.

 

 

Najozbiljniji oblik karijesa mlečnih zuba se naziva cirkularnim karijesom. U pitanju je karijes koji se povezuje sa korišćenjem dečije flašice i davanjem zaslađenih napitaka detetu. Upravo zato što je uzročnik flašica koju dete koristi, prvo stradaju zubići koji su najduže tu i koji su najviše izloženi – gornji sekutići. Ovde proces propadanja zuba zastrašujuće brzo napreduje i širi se i na sve ostale zubiće.

Vaše dete će osećati bol, pogotovu kada uzima hladnu ili toplu hranu ili piće, primetićete da ima loš zadah, a svaki njegov osmeh će vas podsetiti na problem koji ima.

 

3. Oboljenja desni

Da, i deca mogu imati problema sa desnima. Zdrave desni su vrlo važne i moramo im posvetiti podjednaku pažnju kao i zubima.

Da bi desni vašeg mališana bile zdrave, morate naročitu pažnju obratiti na razvoj plaka na površini zuba. Plak vrši pritisak na desni, dovodi do njihovog krvarenja i upale desni (gingivitisa).

Ovo nije retka pojava, ali, na svu sreću, redovna i potpuna nega zuba vašeg deteta vam pomaže da rešite problem.

 

Da zaključimo:

Loše vesti

Problemi sa zubima kod dece su česti.

 

Dobre vesti

Ako ih uočite na vreme, možete ih sanirati.

 

Još bolje vesti

Možete ih i sprečiti!

To radite tako što ih na vreme navikavate da redovno peru zube, a da pritom to pranje bude potpuno i apsolutno efikasno.

Način za to postoji i provereno je efikasan. U pitanju su Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube za svakodnevnu upotrebu koje predstavljaju najpouzdaniji način da uklonite sve bakterije iz usta vašeg deteta, sprečite razvoj zubnih oboljenja ili ih, ako su se već javili, pravilno tretirate.

 

 

 

Vaše dete će je obožavati

Emmi-dent četkice za zube rade na principu primene ultrazvučne tehnologije.

To znači da nećete imati problema da naviknete vaše dete na pranje zuba, jer one ne zahtevaju nikakve agresivne pokrete, niti trljanje. Nežno naslonite četkicu na zube i ultrazvučni talasi će u potpunosti ukloniti bakterije i plak.

 

Potpuno bezbedne

Ove četkice su potpuno delotvorne i, u isto vreme, potpuno bezbedne. Nema potrebe za trljanjem i nema straha da se osetljiva dečja zubna gleđ ošteti. A zdrava i očuvana zubna gleđ, uz potpuno uklanjanje bakterija, znači i obezbeđen zdrav osmeh vašeg deteta.

Ultrazvuk ove jačine i frekvencije je potpuno bezbedan za zdravlje, ali poguban po bakterije.

 

Pasta bez abraziva

Emmi-dent dečija pasta za zube podrazumeva i lepo i korisno – deca njen ukus potpuno obožavaju, a njen sastav ne uključuje abrazivna sredstva.

 

Pouzdana i potpuna preventiva

Uklanjanje bakterija i plaka sa zuba je najznačajniji preduslov za sprečavanje razvoja zubnih oboljenja. To znači da nema opasnosti od upale desni, od oštećenja zubne gleđi, a, samim tim, ni od razvoja kamenca.

 

 

 

Neka osmeh vašeg deteta bude još lepši i uvek zdrav

Iako vam se, sigurni smo, čini da je tako nešto nemoguće postići.

Ipak, ako i sami budete znali da su zubi vašeg mališana 100% zaštićeni, da ste mu pružili potpunu negu i pažnju kakvu zaslužuje, videćete – osmeh vašeg deteta će vam biti još draži.

Saznajte više o Emmi-dent četkicama i budite sigurni da ste postavili zdrave temelje za lep osmeh u svim njegovim godinama koje dolaze.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top