Skip to content

Kako sprečiti karijes kod dece, bolne upale desni i druge ozbiljne dentalne probleme?

Uživate u osmehu vašeg mališana i voleli biste da tako ostane i kada odraste? Evo kako to da postignete.


Ako ste u životu patili od zubobolje, imali upalu desni, karijes ili ste vadili neki zub, onda znate koliko su dentalni problemi neprijatni i koliko su njihove posledice ozbiljne.

Naravno da ne biste voleli da vaše dete prolazi kroz takva iskustva.

Međutim, praksa pokazuje da roditelji zdravlje mlečnih i kasnije stalnih zuba svoje dece lako zanemare i shvate da je trebalo drugačije postupiti tek kada se jave prvi ozbiljniji problemi. Nažalost, tada je najčešće već vreme za popravku ili vađenje zuba i tada se vaše dete već suočilo sa bolom, poteškoćama prilikom uzimanja hrane ili sa neprijatnim zadahom.

 

Sa kojim se problemima deca najčešće susreću?

Problemi sa kojima se deca susreću ne razlikuju se mnogo od problema sa kojima se mi borimo. Najčešći među njima su – karijes i gingivitis.

 

Karijes

Ovaj problem se može kod vašeg deteta javiti vrlo rano, čak i ubrzo nakon nicanja zuba. Ako se javi kod vašeg deteta, ono će se suočiti sa bolom, reakcijama na promenu temperature i bolnim reakcijama na hranu ili piće.

Gingivitis (upala desni)

Upalu desni prepoznajete po uznemirenosti deteta zbog bola, ali i po promenjenoj boji desni. Verovatno ćete primetiti i da desni vašeg deteta krvare prilikom pranja zuba.

Ova promena je bolna, neprijatna i samo je najava kasnijih, ozbiljnijih promena. Uzročnik su i ovoga puta bakterije u ustima.

 

6 načina kako da zaštitite zube vašeg deteta

Loša vest je da više od 90% dece u Srbiji ima nezdrave zube. To je jasan znak da se ovom problemu ne pridaje dovoljno značaja i da se sa bolestima zuba kod dece treba ozbiljno boriti, od najranijih dana.

Deca ne vole da peru zube. Najčešće im je pranje zuba dosadno, radije bi se igrali, zamara ih trljanje i velika je mogućnost da ih ni nisu lepo oprali.

Dobra vest je da je moguće izbeći probleme sa zdravljem zuba i desni kod dece.

Evo kako da učinite vašem detetu uslugu zbog koje će vam u zrelim godinama biti neizmerno zahvalno.

 

1. Počnite na vreme

Na vreme znači što je ranije moguće. Brigu o higijeni zuba vašeg deteta započnite čim izniknu prvi, mlečni zubići.

Ovo je jedan od ključnih koraka koje možete da preduzmete. Na taj način ne samo da čuvate zdravlje i prvih i stalnih zuba vašeg mališana, nego se i samo dete navikava na pranje i negu zuba kao sasvim uobičajen, koristan i sastavni deo dana koji i ne pomišljaju da preskoče.

 

2. Obezbedite potpunu efikasnost

Naši mališani često reše da „otaljaju“ pranje zuba. Ne operu zubiće lepo, žure da se igraju ili spavaju, a posledice su bakterije koje ostaju skrivene u njihovim ustima i nastave da napadaju zubiće. Čak i ako se trude da ih lepo operu, i sami znate da klasične četkice za zube nisu 100% efikasne u čišćenju, jer da jeste tako, ni odrasli ljudi koji vode brigu o dentalnoj higijeni, nisu pošteđeni karijesa, problema sa desnima,…

Kako da se izborite sa ovim?

Prvo što možete da uradite je da, makar u početku, nadzirete dete dok pere zube i s puno ljubavi pričate sa njim o tome koliko i zbog čega je to važno. Na taj način će ono vremenom shvatiti koliko je pranje zuba bitno i pristupiće tome ozbiljnije.

Drugo je da pronađete način pranja zuba koji je 100% efikasan.

Emmi-dent četkice rade na principu ultrazvučne tehnologije i uklanjaju bakterije i naslage bez pokreta trljanja. Dovoljno je da dete nežno prisloni četkicu na zube i ultazvučni talasi će učiniti ostalo.

 

3. Dobra četkica za zube

Odaberite četkicu koja po veličini i funkcionalnosti odgovara vašem detetu, kako bi pranje zuba bilo što efikasnije i prijatnije. Emmi-dent četkice ne samo da su prijatne i efikasne, već ih može koristiti i cela porodica.

Postoje dve veličine ultrazvučnih nastavaka koji se postavljaju na Emmi-dent aparat – ultrazvučni nastavci za decu i za odrasle. 

 

Emmi-dent 4+1 Prosireni set Kombinovani (za roditelje i decu do 8 godina starosti) 

4. Naučite ih da peru zube pravilno

Pravilno znači baš onako kako su i nas učili – neka vaše dete pere zube ujutru, pred spavanje i makar još jednom u toku dana i neka svako pranje traje najmanje dva minuta.

Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube imaju zvučni signal koji na svakih 6 sekundi obaveštava vaše dete kada da promeni oblast zuba koju pere – tj kada da pomeri četkicu. Zbog toga će mu pranje zuba biti mnogo zabavnije.

 

5. Odaberite pastu koja im se sviđa

… i koja im je korisna. Deca često izbegavaju pranje zuba jer im se ne dopada ukus paste – ili je prejak ili im jednostavno ne prija.

Pasta koju koristi vaše dete treba da odgovara njegovom ukusu, ali i da bude apsolutno neškodljiva za zubnu gleđ.

Emmi-dent Kids ultrazvučna pasta za zube ne sadrži abrazivna sredstva kao ostale konvencionalne paste za zube koje viđate u marketima, potpuno je neškodljiva, a zajedno sa ultrazvučnom četkicom uklanja bakterije i naslage na zubima vašeg mališana.

Takođe, deluje terapijski i na upaljene desni i sprečava krvarenje i dalje komplikacije.

 

6. Pravilna ishrana

Ishrana je vrlo bitna za celokupno zdravlje vašeg deteta, ne samo za zdravlje zuba. Ipak, jasno je da je konzumiranje šećera jedan od ključnih uzročnika zubnih oboljenja kod dece.

Pokušajte da naviknete svoje dete na zdravu užinu, zdrave grickalice i mnogo voća i povrća. Izbegavajte zaslađenu hranu i pića. Učite ih o tome koliko su zdrave namirnice bitne i počnite sa razvijanjem zdravih navika od ranog detinjstva.

U situacijama kada vaš mališan ipak uzme zaslađene sokove, naviknite ga da ih pije pomoću slamčice. Na taj način će ono što pije otići dalje od zuba i manje će uticati na njih.

 

Primenite ove korake i neka zubi vašeg deteta budu uvek zdravi i lepi!

Kada jednom nabavite Emmi-dent četkicu i naviknete dete da je redovno koristi, na taj način eliminišete glavni uzročnik svih dentalnih oboljenja – bakterije.

Besprekorna dentalna higijena obezbeđuje vašem detetu daleko manje šanse da dobije karijes, a samim tim i druge dentalne komplikacije.

Higijena zuba, desni i usne duplje je kod dece čak i bitnija nego kod odraslih, jer od toga zavisi kakve će zube vaše dete imati kada poraste, kao što od toga zavisi i to koliko će vaše dete biti srećno, koliko će moći da uživa, a koliko će ga često bol rasplakati i ometati.

Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube vam omogućavaju negu i zaštitu za bezbrižan osmeh vašeg deteta danas, ali i zdrave i lepe zube u budućnosti. 

Emmi-dent četkica za zube

Naručite Emmi-dent ultrazvučnu četkicu već sada i sačuvajte osmeh vaše porodice

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top