Skip to content

Kako da sprečite dentalne probleme ukoliko imate dijabetes?

Kako-da-sprecite-dentalne-probleme-ako-imate-dijabetes

Ukoliko imate dijabetes, sigurno znate da bi trebalo da obratite više pažnje na zdravlje vaših usta, jer se povećava rizik za pojavu dentalnih problema.

Dijabetes ugrožava sposobnost organizma da se izbori sa bakterijama u vašim ustima. Visok šećer u krvi čak podstiče bakterije da se razmnožavaju i time dovodi do bolesti desni.

4 sigurna znaka da možda već imate problem

 

Možda već imate oboljenje desni ako su se pojavili sledeći simptomi:

  • Desni koje su crvene, bolne, otečene, krvare ili su odvojene od zuba
  • Gubitak zuba
  • Hronično neprijatan zadah
  • Nepravilan zagrizaj ili osetite smetnje sa vašom protezom (ne uklapa se dobro kao pre).

 

Simptomi oboljenja desni
Simptomi oboljenja desni

 

 

Redovno kontrolišite dijabetes kako bi zadržali vaš zdrav osmeh

 

Dobro kontrolisan dijabetes doprinosi zdravlju vaših zuba i desni. Ukoliko neredovno kontrolišete šećer u krvi, povećava se rizik od suvoće usta, oboljenja desni, gubitka zuba, pa i gljivičnih infekcija.

S obzirom da i infekcije mogu uticati na porast šećera u krvi, postaće vam teže da kontrolišete vaš dijabetes. Vodite računa da vam usna duplja ostane zdrava, jer vam to može pomoći i da regulišete vaš šećer u krvi.

 

Redovno posećujte stomatologa

 

Ljudi sa dijabetesom su skloni oralnim infekcijama. Zato treba redovno da proveravate zdravlje vaših zuba i desni barem dva puta godišnje.

Obavezno recite vašem stomatologu da bolujete od dijabetesa i koje lekove uzimate. Redovne kontrole vam pomažu da vaši zubi i desni ostanu zdravi.

 

Vodite računa o plaku

 

Kako-izgleda-plak

Lepljivi plak (sastoji se od hrane, pljuvačke i bakterija) počinje da se formira na vašim zubima nakon jela, otpuštajući kiseline koje napadaju gleđ.

Plak o kojem se ne vodi računa, vodi do kamenca kojeg je teško otkloniti, a što duže ostaje na zubima, to je štetniji.

Bakterije u plaku uzrokuju upale i mogu da dovedu do oboljenja desni. Visok šećer u krvi u velikom broju slučajeva još više pogoršava stanje oboljenja desni.

Svakodnevno čistite zube, ali na ispravan način

 

Emmi-dent-dijabetes-i-dentalni-problemi

Čišćenje zuba dva puta dnevno, ne samo da osvežava vaš dah, nego vam takođe i pomaže da se otarasite bakterija iz usta koje izgrađuju plak i vode do oralnih infekcija.

Kako bi na najefikasniji način očistili vašu usnu duplju, koristite Emmi-dent ultrazvučnu četkicu za zube koja potpuno uništava bakterije bez pokreta trljanja.

Ona je takođe odlično rešenje ukoliko vam je nezgodno da perete zube zbog svog zdravstvenog stanja. S obzirom da nema pokreta trljanja, sa Emmi-dent četkicom sprečavate bol kod već obolelih i osetljivih desni, a pri tome ih čistite besprekorno.

Važno je da vodite računa da četkicom očistite kako vaše zube, tako i jezik i desni.

Koristite konac za zube

Konac za zube takođe pomaže kontrolisanju plaka. Ako koristite ultrazvučnu četkicu za zube, nemate toliko potrebe za koncem, jer će ona uništiti bakterije tamo gde ni jedno poznato sredstvo ne može dopreti, pa i između zuba.

U tom slučaju, konac je dobro rešenje samo da otklonite eventualni višak hrane koji se tamo zaglavio, a četkica uništava bakterije.

Vodite računa o vašim protezama

 

Higijena-proteze

Proteza koje se ne uklapa dobro sa vašim desnima ili ona koja je slabo održavana, može voditi do iritacije desni, rana i infekcija.

Važno je da obavestite svog stomatologa o bilo kojim promenama, vezano za uklapanje vaše proteze. Kada imate dijabetes, imate i veći rizik od gljivičnih infekcija i ranica u ustima koje se teže leče.

Važno je da svakodnevno pravilno održavate vaše proteze kako bi pomogli da se smanji rizik od infekcije.

Prestanite da pušite

 

Prestanite-da-pušite

Cigarete su loš izbor za svačije zdravlje. Pogotovo imate veći rizik od razvitka oboljenja desni ukoliko imate dijabetes i pušite.

Nikotin može oštetiti tkivo desni i izazvati njihovo povlačenje (paradentoza). Takođe ubrzava razaranje kosti i tkiva, što na kraju dovodi do gubitka zuba.

Motivišite sebe da što pre prekinete da pušite ukoliko volite sebe i vaše zdravlje. Zapišite razloge zbog kojih želite da prestanete, odredite datum i zatražite pomoć i podršku vaše porodice i prijatelja.

Pripremite se za oralnu hirurgiju

 

Dentalna-hirurgija

Dobro kontrolisan šećer u krvi smanjuje rizik od infekcije i ubrzava proces izlečenja. Ako vam je slučajno potrebna intervencija oralne hirurgije, recite svom stomatologu i hirurgu da bolujete od dijabetesa.

Vaš doktor vam može preporučiti da pričekate sa operacijom dok se vaš dijabetes ne dovede pod kontrolu.

 

 

4 saveta da zaštitite vaše zdravlje

 
Isti koraci koji osiguravaju zdravlje vaših usta, takođe vam pomažu i da upravljate vašim dijabetesom:
 

  • Jedite zdravu hranu
  • Nemojte pušiti
  • Nastavite sa vašom terapijom
  • Svakodevno vodite računa o oralnoj higijeni i redovno posećujte vašeg stomatologa kako bi smanjili rizik od razvitka ozbiljnih dentalnih problema.

 

Koraci kako održavati zdravlje zuba u slučaju dijabetesa
Koraci kako održavati zdravlje zuba u slučaju dijabetesa

 

Važno je prepoznati znake za uzbunu

 

Stomatolog-i-dentalni-problemi

Redovni pregledi su jako važni, jer vaš zubar može uočiti oboljenje desni, čak i kada nemate bilo kakav bol ili simptome.

Ali treba i sami da preispitujete vaše zubi i desni za ove rane znakove nevolje, jer infekcije mogu da se razvijaju veoma brzo.

Ukoliko primetite crvenilo, otok, krvarenje, gubitak zuba, suva usta, bol ili bilo koji drugi oralni simptom koji vas brine, odmah razgovarajte sa vašim stomatologom i počnite da koristite ultrazvučnu četkicu za zube, kako bi na vreme sprečili dentalne probleme.

Kako vi vodite računa o vašoj oralnoj higijeni ako imate povišen šečer u krvi? Da li ste primetili neke simptome i kako se borite sa njima? Slobodno podelite sa nama vaše savete i iskustva u komentaru ispod teksta. Sigurno će mnogima značiti.

 

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top