Skip to content

Električna ili ultrazvučna četkica za zube – kako da odaberete, a ne pogrešite

Ako želite da sačuvate zdrave zube i desni što je duže moguće, ako se trudite svim silama da izbegnete ili rešite gingivitis, krvarenje desni, ispadanje zuba i neprijatan zadah, sigurno ste još uvek u potrazi za negom koja će vam sve to omogućiti.

Pretpostavljamo da šetate između rafova, razgledate veliki izbor četkica za zube i lomite se pokušavajući da odaberete onu koja je najbolja i koja (što je najbitnije) radi ono što treba. 

Šta nam je dostupno?

Tržište vam nudi nekoliko opcija dentalne higijene. Jedne od najčešće korišćenih su:

  • Klasične četkice za zube
  • Oralni irigatori
  • Električne četkice za zube i
  • Ultrazvučne četkice za zube.

Za klasične četkice za zube već znamo da nisu dovoljno efikasne. A o oralnim irigatorima smo pisali ovde. Mnoge vrste električnih četkica (pa samim ti i sonične četkice) sa raznim naprednim funkcijama predstavljaju neki pomak u dentalnoj higijeni, a o ultrazvučnim četkicama ste možda tek od nedavno čuli neke priče koje vam deluju suviše lepo da bi bile istinite.

Zato ćemo u ovom tekstu pričati o poređenju električnih i ultrazvučnih četkica, kako biste napravili pravi izbor za sebe.

Evo šta smo sve poredili.

1. Princip rada: mehaničko vs. ultrazvučno pranje zuba

Bez obzira na to što električne četkice rade koristeći rotacije koje prevazilaze brzinu naše ruke – princip je isti.

Električne četkice za zube, baš kao i tradicionalne četkice, podrazumevaju mehaničke pokrete, trljanje i stalni pritisak na površinu zuba i desni.

Iako su u pitanju ubrzani pokreti i temeljnije pranje zuba nego sa običnim četkicama, eletkrične četkice za zube, ipak, ne predstavljaju značajan napredak u samom pristupu čišćenja.

One nisu prevazišle problem do kojeg može doći ako je čišćenje isključivo mehaničko – i dalje postoji opasnost od toga da pokreti trljanja i pritisak na zube (naročito toliko ubrzan) može oštetiti zubnu gleđ. Kada svemu ovome dodamo i abrazivne čestice koja se nalaze u poznatim pastama za zube, naša gleđ je još više izložena oštećenju. 

A oštećena zubna gleđ je prvi korak ka daljem propadanju vaših zuba.

Kako stoje stvari sa ultrazvučnim četkicama?

One su jedine četkice na svetu koje vam omogućavaju pranje zuba bez pokreta trljanja!

Iako zvuči neverovatno, činjenica da one rade na principu emitovanja ultrazvučnih talasa vam dozvoljava da glavu četkice samo prislonite na površinu zuba ili desni i da apsolutno ništa više ne morate da radite, osim da nakon nekoliko sekundi pomerite četkicu na drugu oblast zuba ili desni koju tretirate ultrazvukom.

Nema pokreta, nema trljanja, a to znači i da nema oštećenja površine zuba ili iritiranja desni. 

2. Subjektivni osećaj: rotacije vs. mikromasaža

Ono što je dodatno povezano sa principom rada jeste upravo naš subjektivni osećaj.

Kako se mi osećamo dok peremo zube jednim ili drugim četkicama?

Električna četkica počiva isključivo na ubrzanim mehaničkim oscilacijama. Da budemo precizni – u pitanju su ciklusi od po 30 do 35.000 rotacija u minuti.

Naravno da je nemoguće da ove oscilacije ne osetite kao pritisak na zube i desni. U pitanju je osećaj uznemirujućeg trljanja koji vam može biti naročito neprijatan ukoliko su vam desni pod upalom.

Ultrazvučne četkice, s druge strane, funkcionišu potpuno drugačije.

Ultrazvučni talasi koje emituju su zapravo izuzetno nežne vazdušne oscilacije. Ova napredna tehnologija vam, zajedno sa prirodnim svojstvima ultrazvuka, ne deluje kao pritisak. U pitanju su oscilacije (do 96 miliona u minuti) koje su toliko delikatne da ih možete osetiti jedino kao prijatnu mikro-masažu.

Ova masaža će toliko prijati vašim zubima i desnima da će, čak i u situacijama kada se borite sa gingivitisom, pranje zuba biti prijatno i bezbolno.

3. Učinak: površinsko vs. dubinsko uklanjanje bakterija

Ako želite zaista čiste i zdrave zube, imate samo jedan jedini cilj – da uklonite sve bakterije.

Međutim… To nije baš tako lako.

Bakterije u našim ustima su prilično uporne i teško je dopreti do njih.

Odavno je poznato da se od ukupnog broja bakterija u telu čak 80% nalazi u našim ustima, kao što je odavno poznato i da četkice za zube ne mogu dopreti baš do svih skrovitih mesta u ustima. Električne četkice, baš kao i obične, mogu očistiti bakterije samo sa max. 60% površine zuba.

Pa, da li onda ovaj problem sa bakterijama električne četkice mogu da reše?

Ne.

One su naprednije i često daju bolje rezultate od običnih četkica, ali one jednostavno ne mogu da dopru svuda (između zuba, unutar desni, u mikroprocepima u gleđi,…)

A šta je sa Emmi-dent četkicama?

Zahvaljujući njima, bakterije će biti zaista, 100% uklonjene sa površine vaših zuba, iz međuzubnih prostora, iz zubnih džepova i sa površine desni.

I ne samo to.

Emmi-dent četkice za zube vam omogućavaju nešto što nijedna druga četkica za zube ne može da vam pruži – dubinsko čišćenje od sojeva bakterija.

Kako je ovo moguće?

Radi se o specifičnoj sposobnosti ultrazvuka da prodire i do 12 mm ispod površine tkiva desni, kao i o njegovom antibakterijskom dejstvu. Upravo zbog toga, ove četkice uništavaju ne samo sve bakterije sa površine vaših zuba i desni, nego i bakterije koje se skrivaju ispod površine tkiva desni. Ovo je posebno važno ako se suočavate sa paradentozom ili upalom desni, ali i ako imate zubne implante.

4. I opet učinak: radi sve sama vs. ne radi sve sama

Ma koliko efikasna bila, električna četkica za zube koju kupite jednostavno neće biti dovoljna. To je, naravno, zbog ograničenja koje ona po svojoj prirodi ima – ne dopire svuda i primorani ste da nabavljate dodatna sredstva za čišćenje zuba.

Ali ni to nije dovoljno, jer i ta dodatna sredstva nisu idealno rešenje.

Konac za zube je često grub prema desnima (naročito ako imate gingivitis), a sredstva za ispiranje usta mogu biti preagresivna, jer često sadrže alkohol.

Šta je sa Emmi-dent četkicama za zube?

Emmi-dent četkice za zube vas oslobađaju svih dodatnih sredstava za čišćenje.

Nakon što sa njom operete zube, rezultat su potpuno i besprekorno čisti zubi, potpuno negovane desni i 100% uklonjene bakterije. Takav osećaj čistoće zuba je nešto što nikada pre niste imali priliku da iskusite. 

To znači da nema potrebe ni za kakvim dodatnim sredstvima, niti za dodatnim gubljenjem vremena.

5. Preventiva: ograničena vs. sveobuhvatna

Da biste sačuvali zdrave zube i desni i da biste izbegli ozbiljne komplikacije, gubitak zuba ili njihovo kvarenje, ključno je da obezbedite efikasnu negu koja podrazumeva preventivno delovanje.

Koliko je to moguće sa električnim četkicama za zube?

Kada koristite električne četkice za zube, postižete ograničeno preventivno dejstvo – da, održavate higijenu zuba i desni, ali samo tamo gde je moguće dopreti ovom četkicom.

Sa Emmi-dent četkicama za zube je rezultat daleko efikasniji.

Ultrazvučni talasi predstavljaju visoko delotvorno sredstvo koje sprečava nastanak ozbiljnih dentalnih problema (počev od nege implantata, uklanjanje plaka i sprečavanje nastanka kamenca, pa do sprečavanja razvoja ozbiljnih oboljenja kao što je paradentoza).

Pored toga, u situacijama kada već patite od nekog oboljenja, električne četkice za zube vam ne nude terapeutsko dejstvo.

Emmi-dent četkice, s druge strane, pomažu oporavak.

Ultrazvuk prija vašim upaljenim desnima, neguje tkivo koje je osetljivo i sklono krvarenju, pa je zbog toga i oporavak brži.

Kako do toga dolazi?

Radi se o tome da ultrazvučni talasi (koji su namenjeni svakodnevnoj upotrebi) pospešuju cirkulaciju u vašim desnima.

Bolja prokrvljenost krvnih sudova ispod površine vaših desni ubrzava oporavak, smanjuje osetljivost, pranje zuba vas ne boli, prestaje krvarenje desni nakon nekoliko nedelja, a oporavak dolazi brže.

Takođe, zahvaljujući Emmi-dent četkicama za zube se brže oslobađate i neprijatnog zadaha, bola i nelagode.

O svemu ovome svedoče brojni korisnici u svetu, ali i kod nas. Ovo su samo neka iskustva:

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top