Skip to content

Da li prepoznajete neki od ovih 5 upozoravajućih simptoma paradentoze?

Da-li-prepoznajete-neki-od-ovih-5-upozoravajucih-znakova-paradentoze

 

Obratite pažnju na signale koje Vam Vaše telo šalje! Može Vam se vrlo lako učiniti da imate samo prolazne poteškoće, a da se u Vašim ustima razvija i širi paradentoza.

 

U pitanju je dentalno oboljenje koje je jedan od najčešćih uzročnika gubitka zuba i jako je važno da umete da je prepoznate u najranijoj fazi, kako biste reagovali na vreme.

 

 

Zašto je bitno uočiti simptome paradentoze na vreme?

 

Istraživanja pokazuju da 30% ljudi u nekom trenutku svog života oboli od paradentoze.

 

Ovaj procenat je daleko od zanemarljivog. To znači, da, kada se nađete u grupici od desetoro ljudi, čak troje njih može biti među onima koji će se boriti sa paradentozom u nekom njenom stadijumu.

 

To, nažalost, znači da su velike šanse da i Vi budete jedan od njih.

 

Ipak, ako obratite pažnju na ono što Vam Vaše telo poručuje i blagovremeno reagujete – već ste na dobrom putu da sprečite nastanak paradentoze ili zaustavite njen dalji razvoj.

 

 

Ako se ne uoči na vreme i ne reaguje adekvatno, paradentoza neminovno napreduje.

 

Ukoliko se javite stomatologu tek kada primetite da se zubi već klimaju ili čak počnu da ispadaju, šteta je već načinjena i tada je za svako delovanje prilično kasno.

 

Zapamtite – na sprečavanje ili lečenje paradentoze presudno utiče Vaša sposobnost da prepoznate promene u Vašim ustima i da ih nipošto ne zanemarujete.

 

Ovaj tekst donosi Vam listu najkarakterističnijih simptoma koji Vam mogu pomoći da na vreme uočite nastanak paradentoze i sprečite njen dalji razvoj.

 

 

Zašto se paradentoza toliko često javlja?

 

Ako mislite da je isključivo redovna, standardna higijena zuba potpuno dovoljna da Vas zaštiti od pojave paradentoze – grdno se varate.

 

Utvrđeno je da od ove bolesti oboljevaju i oni koji ne vode dovoljno računa o svojoj dentalnoj higijeni, ali i oni koji redovno peru i čiste svoje zube.

 

Kako je to moguće?

 

Postoje bar 2 razloga za ovu pojavu:

 

  1. Prvi možemo pronaći u činjenici da tradicionalno čišćenje zuba jednostavno nije dovoljno. Bakterije u našim ustima su daleko otpornije nego što bismo svi mi to voleli. Tradicionalno pranje zuba, čišćenje koncem i ispiranje nije se pokazalo dovoljno efikasnim.

 

  1. Drugi razlog leži u tome što nam se vrlo lako dešava da simptome koji upozoravaju na paradentozu zanemarimo i ne posvećujemo im dovoljno pažnje.

 

 

Budimo iskreni – svi smo skloni tome.

 

Opterećeni stalnim obavezama i jurnjavom, i Vi verovatno često probleme rešavate u hodu, polovično i nepotpuno. Redovne preglede odlažete u nedogled. I što je najbitnije – upozoravajuće znake paradentoze zanemarite ili čak i ne primetite.

 

Na koje simptome paradentoze treba obratiti naročitu pažnju?

 

Paradentoza je, na našu nesreću, bolest koja se pritajeno i nečujno razvija. Pre nego što nastupi u svom pogubnom obliku i pre nego što zubi počnu da Vam se klimaju ili ispadaju, na samom njenom začetku, simptomi su blagi i moguće je da ih ne shvatite ozbiljno.

 

Ipak, na sreću, naše telo negoduje kada mu nešto fali i tako nas upozorava da povedemo više računa o svom zdravlju.

 

Tako stoje stvari i kada su naše desni ili zubi u pitanju.

 

Ako umete da prepoznate upozoravajuće simptome paradentoze, možete da reagujete na vreme i sprečite gubitak zuba.

 

Evo koji su najčešći znakovi koji upozoravaju na paradentozu:

 

 

1. Kamenac na zubima

 

Kamenac je bitan preduslov za razvoj paradentoze.

 

Njega možete uočiti najobičnijim posmatranjem zuba. U pitanju su tvrde naslage na zubima žuto-smeđe ili braon boje.

 

Iako Vas na početku neće boleti, nemojte odlagati rešavanje ovog problema. Kamenac se vremenom sve više taloži, postaje sve čvršći i povećava razmak između zuba. Tako on omogućava da se u džepovima u desnima taloži sve više bakterija i stvara pogodno tlo za razvoj upale desni.

 

 

2. Preosetljive i natečene desni

 

Ako su Vaše desni preosetljive, osećate bol dok žvaćete ili osećate napetost u ustima usled njihove otečenosti, ne zanemarujte ovaj simptom.

 

Otečenost i osetljivost je najverovatnije posledica upale koja se razvija u desnima. A upala desni (gingivitis) je jedan od preduslova za razvoj paradentoze.

 

Ako, uz osetljivost i otečenost, primetite da su Vaše desni još i promenile boju, postale naglašeno crvene ili, čak, ljubičaste, to je siguran znak da morate što pre reagovati terapijski!

 

 

3. Krvarenje desni

 

Ovo je jedan od simptoma koji svi mi lako zanemarimo. Ako Vaše desni krvare prilikom čišćenja zuba, a krvarenje nakon toga prestane, može se desiti da na njega zaboravite čim završite sa pranjem zuba.

 

Nemojte to raditi!

 

Prvi na listi razloga za krvarenje desni je, ponovo – gingivitis. Upala desni koja napreduje može dodatno oslabiti tkivo na desnima i zbog toga se javlja krvarenje.

 

Još jedno od mogućih razloga za krvarenje desni je korišćenje neadekvatne, prečvrste četkice za zube i agresivno trljanje. Četkice su često previše tvrde, mogu povrediti zubnu gleđ, a da, ipak, ne obezbede potpunu negu za Vaše zube.

 

I preosetljivost i krvarenje desni predstavljaju početne stadijume paradentoze.

 

 

4. Neprijatan zadah

 

Pored drugih uzroka koji mogu izazvati neprijatan zadah u ustima (neadekvatna ishrana ili higijena zuba, problemi sa varenjem i slično), ovo može biti upozoravajući znak da se suočavate sa dentalnim oboljenjima koja mogu biti uvod u razvoj paradentoze.

 

Plak i bakterije iritiraju desni i dovode do upale. Jedan od sigurnih pokazatelja upale je upravo neprijatan zadah.

 

 

 

5. Povlačenje desni

 

Nakon upale desni, paradentoza dalje napreduje i to napredovanje je potpuno očigledno – Vaše desni počinju da se povlače.

 

Kako da to prepoznate?

 

Ako pažljivije posmatrate svoje zube, primetićete da je koren zuba ogoljen i da oni deluju duže.

 

Povlačenje desni se može uočiti na svim zubima, ali i samo na pojedinim. Zato je vrlo bitno da obratite pažnju na izgled svih zuba.

 

Ovo nikako ne smete zanemariti zato što za povlačenjem mekog tkiva sledi i slabljenje koštanog tkiva. A to je jasan uvod u klimanje i gubljenje zuba!

 

 

Šta možete učiniti ako uočite neki od ovih simptoma?

 

Bilo da ste uočili neki od simptoma koji označavaju početnu fazu razvoja paradentoze, ili je upala u Vašim ustima već poodmakla i primećujete da se desni povlače, dobra je vest da ipak nije kasno!

 

Svakako je uvek najbolje rešenje za sprečavanje paradentoze da učinite sve što je u Vašoj moći da do nje ne dođe.

 

Ali, ako su se simptomi paradentoze već javili, potrudite se da obezbedite tretman Vašim zubima i desnima koji deluje terapijski.

 

Neprijatan zadah, upalu desni i njihovo povlačenje možete izbeći ili sanirati jedino ako Vašim zubima i desnima obezbedite potpunu, svakodnevnu negu.

 

Jasno je da tradicionalno pranje zuba običnim ili električnim četkicama za zube nije dovoljno. Da jeste, paradentoza se ne bi toliko često javljala.

 

Ipak, dugoročno rešenje se nalazi ultrazvučnim četkicama za zube, koje predstavljaju najnapredniju tehnologiju primene ultrazvuka u oblasti oralne higijene.

 

 

Iako do skoro nismo imali na raspolaganju potpunu negu zuba i desni, sada su se stvari promenile.

 

Zahvaljujući Emmi-dent ultrazvučnoj četkici za zube sprečite pojavu i napredovanje ovog podmuklog oboljenja.

 

Ultrazvučne oscilacije u kombinaciji sa specijalnom ultrazvučnom pastom za zube omogućavaju i preventivno i terapijsko delovanje – uništavanjem bakterija i plaka koji su glavni uzročnici svih dentalnih oboljenja.

 

Možete da računate na potpuno uklanjanje bakterija i plaka prilikom svakog čišćenja zuba, uklanjanje kamenca bez invanzivnih procedura kod stomatologa, kao i na terapijsko delovanje na Vaše upaljene desni. A sve to bez agresivnih pokreta trljanja, bez oštećivanja zubne gleđi i bez krvarenja desni! Nežno i bez bola!

 

Kada je u pitanju zdravlje Vaših zuba i desni – najpotpunija oralna higijena uz Emmi-dent ultrazvučnu četkicu za zube je najbolja preporuka koju Vam možemo dati.

 

Saznajte detaljnije o Emmi-dent ultrazvučnoj četkici za zube.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top