Skip to content

Afte u ustima kod dece – Dosadne i bolne… ali ne zadugo!

Afte-kod-dece-1

To je to. Dogodile su se i vašem detetu. Ručali ste u miru, kada se začuo bolni plač. Da, nažalost, afte u ustima kod dece su česte.

Sada vaš mališan više ne može da uživa u omiljenoj hrani, ne prijaju mu pokreti dok jede i oštar, neprijatan bol mu pokvari svaki obrok. Afte su za njega prava agonija.

Šta su afte u ustima kod dece i zašto ih toliko uznemiravaju?

Afte su male, bele ranice koje se pojavljuju u unutrašnjosti usne duplje. Sigurno ćete znati da su se one pojavile u ustima vašeg deteta, bez ikakvog medicinskog predznanja. Bol koje vaše dete oseća je toliko oštar i upadljiv, da će vam se odmah požaliti.

Skoro da ne postoji deo u ustima vašeg deteta koji je bezbedan i na kome se one ne mogu pojaviti – možete ih videti na jeziku, ispod njega, sa unutrašnje strane obraza ili na unutrašnjoj ivici usana.

U pitanju su specifična oštećenja, male ranice koje su osetljive na svaki pokret usana koji vaše dete napravi.

Kada jede, kada govori, pa čak i dok se smeje, afte ga podsećaju na to da su tu. Iako male površine, one su vrlo bolne. Kada vam se dete požali na jak bol, verujte da ne preteruje – u pitanju je pojava koja zaista boli.

Česta muka mališana

Afte su tipično oboljenje mlađe populacije. Kako vaše dete odrasta, uglavnom se sve manje pojavljuju. Moguće je da ih u zrelom dobu neće uopšte ni biti, ali to nije uvek slučaj.

Što je dete mlađeg uzrasta – više je uznemireno i teže podnosi ovu bolnu pojavu u ustima. Mlađa deca su zbog afti uznemirenija i više pate nego starija deca. Svako zadovoljstvo, igra ili obrok često se prekida suzama.

Ponekad se uz pojavu afti mogu javiti i temperatura, drhtavica, pojačano lučenje pljuvačke, ali je to, na sreću, vrlo retko.

Ipak, one mogu trajati i 15, a u težim slučajevima čak i 30 dana. To je 30 dana oštrog, iritantnog bola u ustima vašeg deteta. Nije ni čudo što svi roditelji tragaju za uzrocima za nastanak afti i što efikasnijim načinom da se izbore sa njima.

Zašto se u ustima vašeg deteta pojavljuju afte?

Moguće je izdvojiti neke od najčešćih razloga zbog kojeg se u ustima vašeg deteta pojavljuju afte. Avitaminoza (nedostatak određenih vitamina) i pad imuniteta su neki od njih. Do pojave afti može dovesti i stres, naročito kod školske dece.

Ipak, jedan od ključnih razloga za nastanak afti u ustima je nedovoljna i neadekvatna oralna higijena.

Ako ste primetili da vaše dete ima afte, razmislite – da li je stavljalo neki prljav predmet u usta? Da li redovno pere zube i da li to radi kako valja?

Usna duplja naših mališana je osetljivija na viruse i bakterije, kao i na strana tela, a veliki broj bakterija i neredovna higijena dovode do povećane kiselosti u usnoj duplji, što pogoduje razvoju afti.

Ukoliko je vaše dete mlađeg uzrasta i ima naviku da često stavlja ruke u usta, u tome možete pronaći razlog za pojavu ovog oboljenja.

Školska deca su sklona tome da grickaju olovke ili nokte, a moguće je i da su pod stresom zbog školskih obaveza i eto opet pogodnih okolnosti za razvoj afti.

Kako da pomognete detetu?

Nažalost, afte ne mogu nestati za nekoliko sati. Sluzokoži usne duplje vašeg deteta treba vremena da se oporavi i zaleči, pa ranice ostaju u ustima deteta mnogo duže nego što bi ono to želelo.

Ipak, nije sve tako crno.

Uz adekvatan tretman, možete smanjiti bol i ubrzati oporavak usne duplje.

Postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete kako bi afte što pre bile zalečene i kako biste olakšali muke svom detetu. Evo šta treba da preduzmete…

Pobrinite se da higijena usne duplje bude besprekorna

Ovo je mnogo teže nego što zvuči, ali je neophodno i, što je najvažnije, ipak izvodljivo.

Neadekvatna higijena i prisustvo bakterija su dovele do nastanka afti i borba protiv njih je neophodna ako želite da one što pre nestanu.

Šta znači besprekorna higijena usne duplje?

To mora biti nega zuba, desni koja omogućava potpuno uklanjanje bakterija.

Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube koriste visoko efikasno antibakterijsko dejstvo ultrazvuka koje u kombinaciji sa Emmi-dent pastom za zube eliminiše bakterije usne duplje i površinski i dubinski (do 12 mm u dubinu tkiva desni).

Nakon što vaše dete opere zube sa Emmi-dent četkicom, njegova usna duplja je zaista čista. Osim toga, ultrazvuk iz Emmi-dent četkice ima terapeutsko dejstvo i podstiče proces samoregeneracije tkiva tako što se poboljšava mikrocirkulacija. Na taj način se ubrzava oporavak usne duplje – afte nestaju za 2-3 dana i ujedno se sprečava njihovo širenje.

Nastavite sa redovnom negom zuba vašeg deteta i nakon povlačenja afti, jer je to najbolji način da sprečite njihovo ponovno pojavljivanje. A dobra je stvar što pomoću ove četkice sprečavate i razvoj karijesa, ali i uklanjate naslage i plak.

Primena površinskih anestetika

U trenucima kada je bol naročito jaka i iritantna, potražite pomoć anestetika koji deluju lokalno. Oni će makar malo umiriti bol. Ovo je, istina, samo trenutno rešenje, ali može da posluži kao prva pomoć dok se drugim sredstvima ozbiljno i trajno borite protiv afti.

Izbegavajte sve što može da nanese bol

Pritom ne mislimo samo na abrazivnu hranu, mada i nju treba izbegavati. Gruba hrana (čips, orašasti plodovi i slično) dodatno povređuje desni i usnu duplju i sprečava zarastanje afti. Začinjenu, slanu i kiselu hranu takođe treba izbegavati, jer takva hrana može samo dodatno da pogorša stanje u ustima.

Ono što je još bitnije – izbegavajte agresivne paste za zube i sredstva za ispiranje usta koja sadrže abrazivne sastojke.

Vrlo je bitno da nega usne duplje bude ujedno nežna i efikasna i to je ono što želite pružiti svom detetu.

Takvu negu vam nudi Emmi-dentnežna dentalna nega bez pokreta trljanja.

Kako vam pomažu ultrazvučne četkice za zube?

Ultrazvučna četkica za zube predstavlja jedini izbor ukoliko želite da pomognete svom detetu, a da mu ujedno pružite negu koja deluje i terapijski i preventivno.

U čemu se ogleda terapijsko dejstvo?

Terapijsko dejstvo Emmi-dent četkice za zube u slučajevima kada su se u ustima mališana već pojavile afte je višestruko. Ova četkica mu pomaže, jer:

1. Potpuno uklanja bakterije

100% efikasno uklanja bakterije i nečistoće sa zuba i desni. Emmi-dent vam omogućava dubinsko uklanjanje bakterija i do 12 mm u dubinu tkiva desni (usne duplje – meko tkivo). To vam nijedno drugo sredstvo za oralnu higijenu ne može ponuditi.

2. Čišćenje zuba bez pokreta i trljanja!

Ovo je izuzetno bitno kod tretmana afti i to iz 2 razloga.

  • Agresivni pokreti dodatno iritiraju sluzokožu i pogoršavaju stanje.

  • Vaše dete svaki agresivni pokret zaboli i uvek iznova uznemiri.

Emmi-dent četkice za zube deluju bez potrebe za ikakvim pokretima. U pitanju je izuzetno nežna nega. Dovoljno je da nežno prislonite četkicu na zube, desni ili unutrašnju stranu usana i dopustite da ultrazvučni talasi uklanjaju bakterije bez uznemiravanja deteta i iritacije afti.

3. Bez abrazivnih sredstava

Emmi-dent pasta za zube za decu je specijalna, blaga pasta za zube bez abrazivnih sredstava koja ima nežan i prijatan ukus. U kombinaciji sa ultrazvučnim talasima doprinosi stvaranju nano-mehurića koji prodiru i do najskrivenijih razmaka između zuba, ali i u mikroprocepe u gleđi. Nežna, bezbedna, a efikasna – baš onakva kako prija vašem detetu.

4. Mikromasaža za brzu regeneraciju

Ultrazvučni talasi u kombinaciji sa nano-mehurićima deluju na tkivo usne duplje tako što mu pružaju prijatnu i delotvornu mikromasažu. Ova masaža poboljšava protok krvi, a tkivo se brže regeneriše zbog bolje cirkulacije. Tako ubrzavate oporavak i zarastanje afti.

Preventivno dejstvo?

Afte su, nažalost, oboljenje koje se često ponovo javlja. Neka deca su naročito sklona aftama. To znači da postoji velika verovatnoća da će se afte ponovo pojaviti ukoliko ih je vaše dete već imalo.

Emmi-dent četkice za zube vam mogu pomoći da ih sprečite.

Kada jednom nabavite ovu četkicu za zube i naviknete dete da je redovno koristi, na taj način ćete eliminisati jedan od glavnih uzročnika pojave afti – bakterije.

Besprekorna dentalna higijena obezbeđuje vašem detetu daleko manje šanse da ih napadnu ove dosadne ranice.

Nežna, efikasna, a što je najvažnije – potpuno bezbedna nega za zdrave zube i zdravu usnu duplju

Higijena zuba, desni i usne duplje je kod dece čak i bitnija nego kod odraslih. Od toga zavisi kakve će zube vaše dete imati kada poraste, kao što od toga zavisi i to koliko će vaše dete biti srećno, koliko će moći da uživa, a koliko će ga često bol rasplakati i ometati.

Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube vam omogućavaju negu i zaštitu za bezbrižan osmeh vašeg deteta danas, ali i zdrave i lepe zube u budućnosti. Ne samo da ubrzavate izlečenje afti, već pružate zubima vašeg deteta vrhunsku i stoprocentnu negu.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top