Skip to content

7 rešenja za paradentozu za koja nećete morati da uzimate kredit

Kako sam posle skoro dve godine borbe i straha uspela da sačuvam sve zube

Kad je nemate, paradentoza vas uopšte ne zanima. Ali kada se jednom suočite za njom, onda vam ona postane glavna preokupacija.

Kod mene je sa pojavom paradentoze počela prava agonija. Strah, briga, stalna nelagoda. Čak sam imala i noćne more – sanjala kako sam u društvu, pričamo, smejemo se i ja najednom dok se smejem shvatim da nemam zube i sram i užas me probude iz sna.

Možda drugi to lakše podnose, ja sam prelistavala forume, čitala diplomske radove, upoznala sve relevantne stomatološke sajtove u stalnom osećaju grča. Kao kad se boriš protiv nevidljivog neprijatelja – znaš da je tu, da može život da ti pretvori u pakao, a uopšte nisi siguan kako da se braniš.

Ipak, skoro dve godine kasnije od kada su mi rekli da su desni počele da mi se povlače, imam sreće da kažem da sam taj problem rešila. Isprobala sam bukvalno sve i svašta, pratila i savete stručnjaka, probala sa savetima “ispod žita” i posle ozbiljne borbe znam šta mi je stvarno pomagalo, a šta ne.

 

Šta sam naučila?

Prvo – stomatolozi nam ne govore baš sve.

Ja sam neko vreme nosila fiksnu protezu, a moja zubarka mi je tek pre nekoliko meseci rekla da se vrlo često dešava da osobe koje nose fiksnu protezu imaju dobre šanse da se kod njih javi paradentoza. Taj podatak nisam nigde našla, iz nekog razloga mi to niko nije rekao kada su mi postavljali taj tip proteze. Možda sam nešto od tih muka mogla da izbegnem, možda bih više i češće kontrolisala zube, da sam za to znala. Ovako, to mi je rečeno tek onda kada je moja muka već uveliko trajala.

Hvala lepo.

 

Drugo – neki stomatolozi vrlo lako posežu za seckanjem i prekrajanjem naših desni.

Moja upala jeste bila uznapredovala i desni jesu počinjale da se povlače, ali sam bila ubeđena da još nije vreme za složene operacije. Ipak, zubarka mi je odmah rekla da mogu da razmišljam o režanj operaciji desni koja je meni delovala jezivo i koju sam htela da izbegnem po svaku cenu.

I sada mogu sa iskustvom da kažem da je operacija krajnja mera, onda kada ste baš sigurni da ništa drugo ne možete da uradite. Ali pre nego što budete u to sigurni – probajte i jednostavnije alternative.

Tako sam ja radila.

Našla sam se pred problemom koji me užasavao, nisam znala šta tačno da radim, isprobala sam mnogo toga i sada imam punu listu stvari koje možete da probate, ali i komentar šta da od njih očekujete.

Donosim vam spisak 7 stvari koje vam pomažu da rešite paradentozu, sačuvate svoje zube i ne podižete kredit za operacije ili implante.

1. Specijalna pasta za zube

Za pastom za zube sam tragala malo duže, negde još od pre nego što mi se javila paradentoza.

Prvo sam od rođake čula za Shenemil Bio Dent pastu kojom je ona bila oduševljena. U pitanju je pasta od gline i ekstrakta bilja, prilična novina i potpuno specifična, košta od 300 do 400 dinara. Svidela mi se ideja da pređem na skroz prirodnu kozmetiku, ali mi ta pasta ipak nije odgovarala, uopšte mi se nije dopadao osećaj u ustima koji ostaje nakon nje, a nisam ni primećivala neki konkretan efekat.

Ipak sam u početnim fazama uglavnom koristila Lacalut Active pastu za zube. Pasta nije agresivna, ne oštećuje zubnu gleđ, što je meni bilo značajno jer su nove komplikacije poslednje što sam htela.

Ovu pastu možete naći u svim drogerijama, a za nju treba izdvojiti oko 450 dinara za pakovanje od 75ml.

Rezultat?

Iako ne čini čuda, zaista su mi desni bile nešto otpornije i generalno su bolje izgledale, tako da moje iskustvo kaže da ova pasta definitivno zaslužuje pažnju onih koji imaju sličnih problema. Ipak, njeno je delovanje u domenu preventive više nego što može da bude rešenje.

 

2. Čišćenje zubnih (paradontalnih) džepova

Generalno, naivno bi bilo da se misli da problem kao što je paradentoza može da se reši samo pastom za zube, ma kakva ona bila. Paradentoza je mnogo ozbiljniji problem.

Parodontalni džepovi su pravi raj za bakterije, one se tu zavuku i koju god pastu ili četkicu da koristite, ne možete im ništa. Iako sam se mnogo plašila te intervencije, dobra je stvar što se radi u lokalnoj anesteziji, pa mi zaista nije bilo strašno. Cilj je da se ta udubljenja koja su nastala obrade i očiste kako bi se napredovanje paradentoze usporilo.

Stomatolog vam najpre da lokalnu anesteziju, a onda pažljivo kroz otvor džepa čisti zapaljeno tkivo. Ne kažem da je prijatno, ali anestezija olakšava stvari i ništa ne boli, sigurna sam da bi me bez anestezije ceo postupak mnogo boleo.

Kada su mi se desni opustile, sat-dva kasnije, imala sam neko vreme napet osećaj u vilici i osećala sam bol na toplo ili hladno, ali ipak nije bilo ništa strašno.

Kod mog stomatologa sam tu intervenciju platila 2000 dinara po zubnom džepu, iako sam viđala da se može naći i nešto povoljnije (1500 po džepu).

Rezultat

Sama po sebi ova intervencija ne eliminiše samu upalu, ona poboljšava stanje, a i tu je u pitanju samo vremenski ograničeno dejstvo.

Ipak, stanje mojih desni jeste bilo privremeno poboljšano i to sasvim očigledno i ubeđena sam da je usporen dalji razvoj paradentoze zahvaljujući ovome.

 

3. Redovno uklanjanje kamenca

Iako je to pogrešno, prvi put sam na skidanje kamenca sa zuba kod stomatologa otišla tek nakon što mi se pojavila upala desni. To je zato što ja golim okom kamenac nisam primećivala na svojim zubima, a on je izgleda ipak bio tu.

Intervencija nije bolna, pa se i ne radi pod anestezijom, ali je skidanje kamenca potpuno neophodno ako mislite da se ikada otarasite paradentoze i u tome se svi slažu. Na momente sam osećala bol u korenu zuba, dok je zubar čistio taj deo, ali ništa prestrašno zbog čega treba brinuti.

Generalno, za skidanje kamenca izdvajate negde oko 3000 dinara po intervenciji, u zavisnosti od ordinacije koju odaberete.

Rezultat?

Imate osećaj kao da su zubi mnogo glatkiji, u šali sam pričala da se osećam kao da mi je neko umesto mojih zuba poređao klikere. 

Ipak, ovu intervenciju morate ponavljati redovno, u slučaju kada imate paradentozu barem na svaka tri meseca, a ja nisam bila potpuno luda za tom idejom, pa sam tragala i za drugim rešenjima.

 

4. Tuš za zube (oralni irigator)

Ovaj aparat sam uzela na nagovor prijateljice. Pošto paradentoza zahteva maksimalnu higijenu zuba, onda sam bila spremna da uključim sve što se može i usporim njeno napredovanje.

Koji je bio moj izbor?

Oral-B Oxy Jet. Generalno, ova stvarčica funkcioniše po principu puštanja vazduha i vode pod pritiskom i na taj način, kad usmerite mlaz između zuba, omogućava da se razmaci između zuba dosta detaljno očiste. Osećaj je, dok čistite, osvežavajući, osim ako naiđete na neko bolno i osetljivo mesto, a ono što mi je najviše smetalo kod njega je za moj ukus ne baš prijatna buka i to što nije jednostavno doći do svih razmaka između zuba, ili barem meni to nije leglo kako treba.

Ovaj irigator, u zavisnosti od toga gde ga nabavljate, košta negde oko 100 evra, ali moram reći da je jako kvalitetan, ne kvari se i pouzdan je.

Rezultat?

Iako je besprekoran u radu i možete podešavati jačinu mlaza, pa prilagoditi onako kako vama odgovara, iako stvarno deluje fensi, ovaj aparat je isključivo dodatno sredstvo koje koliko-toliko pomaže da dodatno uklonite bakterije. Znači, njega možete koristiti tek nakon pažljivog pranja zuba (nema paste, samo voda i vazduh). Pored toga, ovaj aparat kod jako malih razmaka između zuba (kao što je kod mene slučaj) ne može zameniti čak ni zubni konac.

On vam je nešto kao tačka na I nakon što detaljno odradite sve drugo što možete.

 

5. Emmi-dent ultrazvučne četkice za zube

Do ovih četkica sam došla zahvaljujući kumi koja u Nemačkoj radi kao zubni tehničar. Pošto je znala koliko se bojim gubitka zuba, ona mi je donela jedan ovaj aparat i to je verovatno najbolji poklon koji mi je mogla dati.

Ranije nisam ni čula za njih, ali sam posle otkrila da oni imaju svoje distributere i u Srbiji i da su mi bile na dohvat ruke.

Ultrazvučne četkice rade na principu emitovanja ultrazvučnih talasa koji eliminiše bakterije sa zuba, desni, ali i iz parodontalnih džepova. Pored toga, vremenom ultrazvučne oscilacije mogu da uklone i kamenac i naslage plaka sa zuba, te dobijtate u kućnim uslovima rezultate kakave postižete u stomatološkoj ordinaciji (naravno, samo u slučaju da kamenac nije jako tvrdokoran i uporan kao kod mene).

Meni je u početku bilo fascinantno to što ovde nema trljanja, već je dovoljno da se četkica blago prisloni na zube. Iskreno, nisam mislila da će to raditi, jer sam naučila i navikla da se zubi moraju trljati da bi bili čisti. I da, pranje zuba je potpuno bezbolno, što mi je mnogo značilo u trenucima kada su mi desni bile upaljene.  

Koriste se isključivo sa njihovom Emmi-dent pastom za zube jer oni zajedno proizvode te neke sitne nano-mehuriće koji dopiru bukvalno svuda u usnoj duplji i tako uništavaju bakterije.

Cena ovih četkica zavisi od seta koji odaberete i u startu treba da izdvojite nešto više novca. Konkretno, ja sam imala ovaj set, a njegova akcijska cena je negde oko 19.000. Jeste ozbiljnija cifra, ali u setu dobijate jedan aparat, tri četkice (nastavka) i dva pakovanja paste za zube, što je onda ipak u rangu kvalitetnijih četkica i pasti.

 

Rezultat?

Ono što je meni najviše odgovaralo za regulisanje paradentoze jeste činjenica da ove četkice u jednom sadrže sve one dodatke i procedure koje su vam inače potrebne. To znači da sam u kućnim uslovima imala na raspolaganju i uklanjanje bakterija (čak i iz parodontalnih džepova) i bezbolno pranje zuba (samo ih naslonite i ultrazvučni talasi rade posao). Takođe sada mnogo ređe odlazim na skidanje kamenca kod stomatologa, otprilike jednom godišnje, a morala sam pre da idem na svaka 3 meseca.  

Ovo rešenje birajte ukoliko je vaša paradontopatija u početnim stadijumima, odnosno onda kada zubi još uvek nisu počeli da se klate. Kod već uznapredovale kliničke slike, one će pomoći da se bolest dalje ne razvija i eliminisati prateće simptome, što takođe nije zanemarljivo.

 

6. Ispiranje zuba hidrogenom

Iako zvuči kao savet koji bi vam dala vaša baka ili tetka, meni je u stvari baš moja zubarka savetovala da zube ispiram hidrogenom od 3%.

Ovo je definitivno jedna od stvari koje možete da preduzmete, a da nisu ni previše skupe, ni previše neprijatne. Ukus je malo bezveze dok se ne naviknete i meni je to ispiranje na početku bilo stvarno gadno, ali mislila sam – hej, imaš paradentozu, šta može biti gadnije od toga.

Cena hidrogena je skoro zanemarljiva – možete ga kupiti u apotekama i drogerijama za manje od 100 dinara po bočici. 

Rezultat?

Razlog što svi savetuju ispiranje hidrogenom jeste taj što je u pitanju baktericid – on praktično ubija bakterije. Cilj je, znači, da dezinfikujete upaljene desni i da oslabite snagu bakterija.

Takav je i rezultat – pomaže, olakšava, ali ne može vam omogućiti trajno rešenje. Ipak, toplo preporučujem da probate sa tim jer to itekako ima svoje mesto u tretiranju paradentoze u kućnim uslovima.

 

7. Interdentalne četkice

Ako se držite regularnog pranja zuba, a imate upalu ili početak paradentoze, onda interdentalne četkice definitivno morate da uključite u svakodnevnu higijenu.

Znači, kad završite sa „običnim“ pranjem zuba, pređete na interdentalnu četkicu. One su kao tanke iglice koje zavlačite između zuba kako biste odstranili ostatke hrane ili naslage do kojih niste došli običnim četkicama.

Ja sam koristila Curaprox interdentalne četkice jer mi je generalno njihova upotreba bila neprijatna. Zbog osetljivosti, desni su mi krvarile dok sam ih koristila i u tom smislu su mi ove najtanje četkice najviše odgovarale. Za pakovanje ovih četkica treba da izdvojite oko 1000 dinara za pet četkica.

Rezultat?

Vremenom se desni naviknu na upotrebu ovih četkica i one zaista dopiru tamo gde obične četkice nikako ne mogu. Ukoliko imate mostove, nosite protezu ili vam je razmak između zuba jako mali, razmislite o tome da i njih dodate redovnoj higijeni.

 

Zaključak

Iako svaki od ovih predloga ima svoja ograničenja, kombinovanjem i upornošću, ja sam ipak uspela da izbegnem operaciju i vratim svoje desni u normalu.

Šta će od ovoga vama najviše odgovarati, ne mogu da pretpostavim.

Ipak, ono što sigurno mogu da garantujem je sledeće – paradentoza se može zaustaviti i može se kontrolisati. Bitno je da ne očajavate i da budete uporni u traženju rešenja koja će i vama sačuvati zube.

Zaustavite dalji razvoj paradentoze

Naručite Emmi-dent ultrazvučnu četkicu već sada i uštedite 10% za online kupovinu

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top