Skip to content

7 koraka do zdravih zuba vašeg ljubimca

Već znate koliko su zdravi zubi vašeg krznatog prijatelja bitni za njegovo celokupno zdravlje.

Ne samo da uz pravilnu negu zuba vaši ljubimci izbegavaju bol, nego i dodatne komplikacije koje su posledica nezdravih zuba.

Brinemo o našim ljubimcima, igramo se sa njima, vodimo računa o njihovoj ishrani, a lako se dogodi da zdravlje njihovih zuba zanemarimo ili potcenimo.

Upravo zbog toga je ovo jedan od najčešće dijagnostikovanih problema na veterinarskim pregledima.

Redovna nega zuba naših kućnih ljubimaca je pravi izazov, a mi vam donosimo 7 saveta koji vam pomažu da na njega adekvatno odgovorite..

1. Neka čišćenje zuba postane rutina

Moguće je da će vaš ljubimac u početku negativno reagovati na čišćenje zuba, naročito ako ima više od pola godine. Ipak, neka vas to ne obeshrabri.

Priđite mu polako i strpljivo, smireno i sa ljubavlju. Nemojte brinuti ako prvih nekoliko pranja zuba ne budu savršeni. Neka vam u početku bude glavni cilj da ga naviknete na sam proces. Kada ga budete navikli, detaljno čišćenje više nije problem.

Pogledajte naše uputstvo za korišćenje emmi-pet ultrazvučne četkice:

 

2. Pažljivo birajte četkicu za zube

Ovo može biti rešenje i za navikavanje ljubimca na čišćenje zuba – odabir prave četkice je ključan. Previše gruba ili prevelika četkica otežava pranje zuba i dodatno uznemirava vašeg psa, naročito ako su mu desni pod upalom.

3. Neka vaši pokreti ne budu previše grubi

Zamislite da vam neko agresivno i pregrubo trlja četkicom po zubima i desnima. Ne deluje prijatno, zar ne? Nije ni našim ljubimcima.

Naročito nije ako već imaju problema sa upalom desni ili preosetljivošću.

Ako se odlučite za standardnu četkicu, odmerite svoje pokrete i neka oni budu prijatni.

Ipak, idealno rešenje predstavlja Emmi-pet ultrazvučna četkica za zube koja ne zahteva trljanje. Dovoljno je da je samo nežno prislonite na zube vašeg ljubimca, a ultrazvučni talasi potpuno uklanjaju bakterije, a vremenom i tvrđe naslage, kao što je zubni kamenac – bez uspavljivanja i bez stresa.

4. Pasta za zube za kućne ljubimce

Naš ljubimac neće ispljunuti pastu dok mu peremo zube. On će je progutati i, ako je već guta, odaberite pastu koja je potpuno bezbedna i ima ukus koji im prija.

Emmi-pet pasta za zube je odlično rešenje, jer ne sadrži abrazive, a njen ukus vaši ljubimci prosto obožavaju.

 

5. Brza rešenja

Za rutinsko čišćenje zuba kada ste u gužvi ili niste u prilici da perete zube svom ljubimcu, može poslužiti i brzinsko brisanje površine zuba vašeg ljubimca.

U pet šopovima možete pronaći proizvode koji su baš za to i predviđeni, ali vam u tu svrhu može poslužiti i obična gaza koju ćete obmotati oko prsta.

Važno je da znate da ovo nikako ne može biti potpuna zamena za detaljno pranje zuba. Ovom rešenju pribegavajte samo kad nemate izbora.

6. Igračke za žvakanje

One su solidan izbor za prevenciju nastanka plaka i kamenca, jačanje desni i ugriza, a ljubimci obožavaju da se igraju sa njima. Korisno, zabavno i ne morate da ih ubeđujete da se poigraju sa njima. Zvuči sasvim ok kao dodatak redovnoj nezi zuba.

7. Grickalice koje brinu o zubima

One, kao i igračke za žvakanje, dodatno pomažu nezi zuba vašeg ljubimca. U pet šopovima možete pronaći veliki izbor ovih poslastica koje obogaćuju svakodnevnu negu zuba.

Redovna nega zuba je za ljubimce podjednako bitna kao i za nas same. Ukoliko im pružite adekvatnu negu na svakodnevnom nivou, izbegavate brojne zdravstvene komplikacije. Vaš ljubimac će vam biti više nego zahvalan.

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top