Skip to content

5 ozbiljnih problema koje uzrokuju bolesti zuba kod pasa

5-ozbiljnih-problema-koje-uzrokuju-bolesti-zuba-kod-pasa

Ako vaš ljubimac ima problema sa zubima, to je svakako zabrinjavajuće. Međutim, još više brine činjenica da se problemi sa zubima ne zaustavljaju samo u predelu usne duplje. Oni mogu biti uzročnici brojnih drugih, često fatalnih zdravstvenih problema.

Veterinari upozoravaju na to da, ako vidite promene na zubima svog ljubimca, morate reagovati što pre da biste sprečili pojavu oboljenja koja su bolna, ugrožavaju njegovo celokupno zdravlje ili čak – mogu biti uzročnici smrti.

Evo nekih od najopasnijih zdravstvenih problema koji mogu biti uzrokovani lošim zdravljem zuba i desni vašeg ljubimca.

 

1. Infekcije krvnih sudova

Loša higijena zuba naših ljubimaca dovodi do značajnog uvećanja broja bakterija u ustima. To, zatim, može uzrokovati upalu desni i dovesti do paradentoze.

 

 

Ipak, tu nevolje ne prestaju.

Bakterije iz usne duplje našeg ljubimca dospevaju u krvotok i mogu uzrokovati bakterijski endokarditis – ozbiljno oboljenje koje dovodi do oštećenja srčanog tkiva, ili, čak, do prestanka rada srca.

Srce reaguje na upale u našem telu, a početak jedne takve upale je upravo povećan broj bakterija u ustima. Lečenje je zahtevno i ozbiljno, a posledice mogu biti fatalne.

 

2. Apscesi na jetri

Jetra je jedan od najznačajnijih organa kod ljudi. Isto stoje stvari i sa našim ljubimcima. A upravo je jetra ta koja može biti ugrožena dentalnim problemima od kojih naš ljubimac boluje.

Bakterije koje se nalaze u ustima lako dospevaju u jetru uz pljuvačku koju naš ljubimac guta. Na taj način se infekcija u ustima prenosi i na jetru i može postati razlog za pojavu apscesa na jetri.

Vaš ljubimac se zbog ovog gnojnog oboljenja ponaša drugačije. Najčešći simptomi su povraćanje, gubljenje težine, letargija, bol u želucu… Lečenje apscesa na jetri je dugotrajno, zahtevno, skupo i, nažalost, u poodmaklim fazama je često neuspešno što može dovesti i do smrti ljubimca.

 

3. Sepsa

Bakterije koje iz usta vašeg ljubimca dospeju u krvotok mogu uzrokovati sepsu. Sigurno znate da je sepsa vrlo opasna infekcija koja se brzo razvija i dovodi do trajnih oštećenja organa.

Ukoliko vaš ljubimac oboli od sepse, potrebno mu je vrlo agresivno i intenzivno lečenje, jer je ovo oboljenje koje lako može rezultirati smrću.

 

4. Gubitak apetita

Ljubimac koji ima problema sa zubima trpi i jak bol. Zbog toga on otežano jede ili, čak, potpuno odbija hranu. To traje sve vreme dok traje bol u ustima.

 

 

Ukoliko se problem ne reši što pre i bol potraje, postoji opasnost da ljubimac počne značajno da gubi na težini, postane malaksao, slab, iscrpljen, bezvoljan, a u nekim slučajevima, dugo neuzimanje hrane može dovesti do prestanka rada nekih organa.

Ne samo da vaš ljubimac više nije raspoložen za druženje i igranje, već je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo. Oporavak je dug i zahtevan.

 

5. Infekcije kostiju

Evo još jedno u nizu oboljenja na koje nas upozoravaju veterinari.

Bakterije dovode do infekcija u ustima, ali se, nažalost, tu ne zaustavljaju. One se mogu dalje razvijati i dovesti do infekcije kostiju i koštane srži (osteomielitisa).

Vaš ljubimac je u opasnosti da trpi jake bolove, ali može da se suoči i sa još konkretnijim i strašnijim problemom kao što je propadanje kostiju ili njihovo lomljenje.

Kod pasa su gornja i donja vilična kost najugroženije, naročito kada su u pitanju sitnije vrste pasa. Polomljena vilična kost vašeg ljubimca strahovito boli, a lečenje je teško i problematično.

 

Dobra vest je da možete sprečiti bolesti zuba kod pasa.

Pružite vašem ljubimcu besprekornu dentalnu negu i budite sigurni da ste učinili sve što je u vašoj moći da biste mu pomogli da sačuva zdravlje.

 

5-ozbiljnih-problema-koje-uzrokuju-bolesti-zuba-kod-pasa

 

Glavni uzročnik svih ovih problema su upravo brojne bakterije koje se nalaze u ustima naših ljubimaca.

Revolucionarni nemački proizvod za negu zuba kućnih ljubimaca, Emmi-pet ultrazvučne četkice za zube vam omogućavaju da, primenom ultrazvuka, potpuno uklonite patogene bakterije iz usne duplje svog ljubimca.

Ukoliko ih koristite barem 2 x nedeljno, ne samo da mu uklanjate bakterije, plak i kamenac BEZ USPAVLJIVANJA, već ste potpuno sigurni da ste učinili sve da do drugih, daleko ozbiljnijih oboljenja ne dođe.

Saznajte više o Emmi-pet ultrazvučnim četkicama za zube i pružite srećan, zadovoljan i dug život vašem ljubimcu.

Pas pere zube

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Back To Top